open-navfaktor-logo
search
Novo obećanje
Hulusić: Podzemna garaža kod Hitne pomoći bit će izgrađena do kraja aprila
Podzemna garaža kod Hitne pomoći u sarajevskoj Kolodvorskoj ulici trebala je biti izgrađena 15. novembra 2020. godine. Do sada je iskupana veća rupa i na tome se stalo.
11.01.2021. u 07:47
get url
text

Svjesni smo do kakvih je saobraćajnih problema došlo u Kolodvorskoj ulici, te stoga molimo učesnike u saobraćaju da se pridržavaju režima privremene regulacije saobraćaja, da vozila hitne pomoći imaju nesmetan pristup objektu, kazali su u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo.

{$galerijaFotografija}

- Izgradnja podzemne garaže nastavljamo u 2021. godini. Planirano je da izvođenje radova traje tri mjeseca i 26 dana, a rok počinje teći od dana uvođenja u posao. Rok za završetak ugovorenih radova će se produžiti do 26. aprila 2021. godine i biti će regulisan kroz dopunski ugovor i u Zavodu za izgradnju već su pokrenute sve aktivnosti koje predhode izradi dopunskog ugovora – rekao nam je Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS.

Do sada je su izvršeni zemljani radovi na iskopu građevinske jame, odnosno pozicije sa koje će se raditi bušenje šipova, kako bi se osigurala konstrukcija građevinske jame, a u skladu sa urađenim projektom. Zbog velikog doticaja i poremećaja nivoa podzemih voda, vjerojatno zbog volumena koji je zauzelo podzemnih pet spratova Tower centra, koji se gradi kod Hitne pomoći, izvršeni su i raskopi na nekoliko pozicija, radi utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu, a kako bi se sa sigurnošću moglo pristupiti izvođenju radova na garaži.

Do sada je izvršeno izmještanje vodovoda, a u toku su pregovori s BH-Telecomom oko određivanja finalne trase izmještanja optičkih kablova, obzirom da se po trasi sa izdanim odobrenjem za građenje nije moglo pristupiti zbog lokacije kontejnera na susjednom gradilištu Tower centra.

Da bi se izmjestile instalacije potrebno je da Ministarstvo saobraćaja i BH Telecom sačine ugovor. Prijedlog Ugovora smo sačinili prema instrukcijama BH-Telecoma, ali već mjesec od pravnika BH-Telecoma, nismo u mogućnosti dobiti saglasnost na tekst ugovora, uz svakodnevne urgencije, preko tehničke službe za izmještanja.

Po potpisivanju ugovora, Ministarstvo je obavezno uplatiti oko 78.000 KM za izmještanje instalacija BH-Telecoma, nakon čega će se pristupiti izmještanju instalacija. Zavod istovremeno već treći put mijenja zahtjeve za ishodovanje odobrenja za građenje za izmještanje kanalizacije BH-Telecoma.

U četvrtak 7. januara JP Elektroprivreda BIH-Podružnica Elektrodistribucija počela je izmještanje svojih srednjenaponskih kablova sa lokacije garaže, koji su najveća smetnja za nastavak radova, pojasnio je Hulusić probleme koji prate izvođenje ovog projekta.

Izvođač radova je Unigradnja koja je počela sa radovima 20. augusta 2020. godine. Uklonili su asfalt sa jednog dijela i ogradili gradilište i stali sa radovima. Investitor izgradnje podzemne garaže je Ministarstvo saobraćaja, a vrijednost ugovorenih radova je četiri miliona 422.600 maraka sa PDV-om.

Raskrsnica Ložionička Kolodvorska 07.01.2021.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.