open-navfaktor-logo
search
Održali protest
Hujdur o deponiji Uborak: Grad nije uradio ništa, ali s blokadama ćemo pričekati do 17. septembra
Građani su, dodaje, spremni na sve jer nemaju šta izgubiti. Stanje nije ništa bolje, samo se više ne odlaže medicinski otpad
04.09.2019. u 20:26
get url
text
Hujdur: Angažirali smo advokata
Hujdur: Angažirali smo advokata

Vlasti nisu formirale tim koji bi radio na istraživanju lokacije za novu deponiju niti su raspisali tendere za zatvaranje stare deponije kao ni za ugradnju prečistača za procjedne vode, iako je bilo obećano. Glavni su to razlozi zbog kojih su se građani sjevernog dijela Mostara, okupljeni oko inicijative "Jer nas se tiče" ponovo danas našli pred deponijom Uborak.

Još jednom su skrenuli pažnju da su tu te da ne odustaju ni po koju cijenu od svojih zahtjeva za iznalazak lokacije za novu deponiju i rješenje postojećeg stanja na deponiji Uborak.

- Nije napravljeno skoro ništa što smo se dogovorili s Gradom. Nije urađeno ništa po pitanju sanacije stare deponije. Niko nije mrdnuo prstom od juna mjeseca. Nije se napravio tim koji bi rješavao ovo pitanje i iznašao novu lokaciju - kazao je Omer Hujdur, jedan od organizatora protesta.

Cilj im je spriječiti produženje okolišne dozvole postojeće deponije, za što su, kako kaže, dali hiljadu razloga. Namjeravaju sačekati do 17. septembra, kada istječe okolišna dozvola za postojeću lokaciju, nakon toga će povući iduće korake.

- S blokadama ćemo pričekati do 17. septembra, bit ćemo malo pametniji. Angažirali smo advokata, prikuplja potrebnu dokumentaciju i nakon isteka roka okolišne dozvole mogli bismo krenuti s prvim tužbama prema Gradu, Deponiji i svim odgovornim u ovoj priči - dodaje Hujdur.

Okupili su se da informišu građane o potrebi javne rasprave, a vezano za dobivanje nove okolinske dozvole. Ogorčeni su na Grad jer je, kako ističu, bez javne rasprave mostarsku deponiju proglasio regionalnom i sad je žele još i proširiti.

- Morat će udovoljiti zahtjevu održavanja javne rasprave, nemaju izbora, idemo i tu sudskim putem ako bude potrebno, natjerat ćemo ih - ističe on.

Građani su, dodaje, spremni na sve jer nemaju šta izgubiti. Stanje nije ništa bolje, samo se više ne odlaže medicinski otpad.

- Napravili su svoje mini deponije na Bijelom brijegu i južnom logoru, tamo lageriju medicinski otpad, a ni to nije po zakonu, prave divlje deponije koja ugrožavaju Grad Mostar - naglašava Hujdur.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala. Ovo je inače drugi mirni protest nakon što je deponija krajem juna odblokirana poslije desetodnevne blokade od strane nezadovoljnih građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.