Kako su naveli u saopćenju za javnost, "najava održavanja svete mise za žrtve bleiburškog križnog puta, koju bi 16. maja 2020. godine, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, trebao predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, izazvala je oštre reakcije Židovske zajednice u BiH, Srpske pravoslavne crkve, ambasada u BiH, nevladinih organizacija, medijskih kuća, političkih stranaka, visokih dužnosnika, ali i građana Sarajeva".

- S politikom povezani vjerski događaji, koje organizira koalicija političkih organizacija i vjerskih zajednica, u većini slučajeva, unose razdor i izazivaju društvene konflikte, pogotovo kada se, baš kao u slučaju bleiburškog križnog puta, radi o temama koje privlače različite političke interese i pažnju javnosti te stvaraju podjele, nezadovoljstvo i društvene prilike za organiziranje građanskih protesta. Brojni građani Sarajeva najavljenu misu za žrtve bleiburškog križnog puta doživljavaju kao politički motiviranu vjersku inicijativu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i desničarske udruge Bleiburški počasni vod, koja izaziva društvene tenzije i dodatno usložnjava ionako nepovoljnu političku situaciju u BiH - naveli su iz HNV-a.

Važno je, dodaju, podsjetiti da Katolička crkva kao vjerska zajednica, u skladu s Drugim vatikanskim koncilom, ima značajnu ulogu u sprečavanju i rješavanju sukoba, postkonfliktnom pomirenju i općenito u društvenom stabiliziranju.

- Njena temeljna poruka je mir i ni u kom slučaju ne bi smjela preuzeti teret krivnje za izazivanje političkih tenzija i eventualnih incidentnih situacija u BiH, potaknutih različitim medijskim interpretacijama, političkim govorima i ideološkim stajalištima. Stoga je potrebno nadići svako ponašanje koje potiče na podjelu, diskriminaciju i netrpeljivost. Hrvatsko narodno vijeće u BiH (HNVBiH) u potpunosti podržava slobodu vjere i Crkve, ali uvažavajući iskazano nezadovoljstvo i strah brojnih građana Sarajeva preporučuje uzoritom kardinalu Vinku Puljiću da se preispita održavanje mise za žrtve bleiburškog križnog puta u Sarajevu, jer je već stvoreno ozračje koje dovodi u pitanje demokratske i antifašističke temelje bosanskohercegovačkog društva. Još nije kasno okrenuti se dijalogu te objasniti i dati garanciju da će to biti isključivo molitva. No, ostane li ovako, ta misa neće donijeti plodove koje bi trebala donijeti molitva - zaključuju u saopćenju iz HNV-a.