open-navfaktor-logo
search
Mini Milanović
Hrvatski saborski zastupnik bi radije da BiH ne postoji ako se ne udovolji Čoviću
Negativan odnos velikog broja hrvatskih političara prema Bosni i Hercegovini više i ne iznenađuje, ali je i dalje daleko od prihvatljivog. Međutim, uvijek može gore, što je dokazao i saborski zastupnik u Hrvatskoj Nikola Grmoja iz stranke Most. 
28.01.2022. u 15:12
get url
text

- Između opstojnosti Hrvata i opstojnosti Bosne i Hercegovine meni osobno je važnija opstojnost Hrvata. Ako Hrvati neće biti ravnopravni i konstitutivni, onda BiH ne treba niti postojati. Jednostavno je! - napisao je Grmoja. 

VEZANI TEKST - Milanović na ruskom kursu: Protiv BiH i Ukrajine, a za Dodika, Moskva ima portparola i u Zagrebu

Opstojnost Hrvata u BiH nije upitna, niti postoje bilo kakve prijetnje u tom pogledu. Konstitutivni su narod, pa ni to nije upitno. Međutim, ono što je upitno, za šta ne postoji volja drugih aktera na političkoj sceni osim Milorada Dodika, je da se udovoljava HDZ-u. 

Hrvatsko pitanje u BiH, koje zapravo ne postoji, nastojanje je Dragana Čovića da HDZ-u osigura mjesto u Predsjedništvu BiH i mogućnost da ta stranka blokira državu, a ponajviše Federaciju, preko domova naroda. 

Uzimajući u obzir činjenično stanje u BiH, hrvatski političar je zapravo poručio da BiH ne treba postojati ukoliko se ne udovolji HDZ-u i Draganu Čoviću. Time što Hrvata u BiH ima Hrvata i mimo HDZ-a, koji bi htjeli građansku državu po uzoru na evropske, očito nije stvar kojom se zadojeni nacionalista Grmoja previše zamara. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.