open-navfaktor-logo
search
Odluke
Hrvatski sabor nije odobrio obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj
Hrvatski sabor nije usvojio odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM za koju je trebala dvotrećinska većina, odnosno najmanje 101 glas, iako su već 22 države Evropske unije uključene u ovu misiju.
16.12.2022. u 15:29
get url
text

Dio zastupnika usprotivio se dati saglasnost, jer smatraju da su ovu odluku trebali zajednički donijeti institucije vlade i predsjednika RH-a, inače je riječ, tvrde, o kršenju hrvatskog Ustava.

Za odluku o sudjelovanju u misiji European Union Assistance Mission Ukraine (EUMAM), koja, uz ostalo, uključuje obuku do stotinjak ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, trebalo je imati dvotrećinsku većinu, 101 glas. Na glasanju je odluku podržalo 97 zastupnika, dok je 10 zastupnika bilo protiv, s tim je da koalicija prevođena HDZ-om u Hrvatskom saboru imala osiguranu većinu od 77 glasova.

Protiv su glasali opozicioni zastupnici koji su odbili sudjelovati u glasanju, jer smatraju da je preskakanje institucije predsjednika te donošenje ovakve odluke dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru neustavno.

- Dovesti vojsku države koja je u ratu protiv okrutnog agresora i nuklearne sile, izložiti hrvatski narod tom riziku nije mudro - ocijenio je predsjednik Kluba Domovinskog pokreta.

- Zahtjev za odlučivanje potrebno je vratiti predsjedniku Republike Hrvatske - smatra Sandra Benčić kao i zastupnici stranke Most koji smatraju da je riječ o zaobilaženju institucije predsjednika i neustavnom prebacivanju odgovornosti na Hrvatski sabor.

Na početku sjednice Vlade Hrvatske, prije glasanja u Saboru, hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je zastupnicima i javnosti da odluka koja se nalazi pred zastupnicima "nije izbor između parlamentarne većine i opozicije, niti trenutak iskazivanja stava kroz animozitet prema Vladi, nego izbor između Ukrajine i Putinovog režima".

Naglasio je kako su ovu odluku o pomoći Ukrajini do sada donijele 22 države članice Evropske unije.

Odluka o obuci ukrajinskih vojnika prepuštena je Hrvatskom saboru, jer se predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji suodlučuje o ovakvim odlukama kao vrhovni komandant Oružanih snaga, usprotivio prijedlogu Vlade RH s tezom kako bi takav potez Hrvatsku dodatno i nepotrebno uključivao u rat.

Predsjedniku Milanoviću zahtjev za izjašnjavanjem o ovoj odluci formalno je uručen, no predsjednik ga je odbio razmotriti, poručivši kako mu je zahtjev upućen s pogrešne adrese, od ministra odbrane, a ne od predsjednika Vlade.

Glasanjem je Hrvatski sabor zaključio rad u ovoj godini, tako da zastupnici odlaze na pauzu koja traje do 15. januara 2023.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.