open-navfaktor-logo
search
"Go to Bosnia"
Hrvatski policajci koji su tukli migrante vraćeni na posao, krivi samo što su uniformu nosili naopako?
Trojica pripadnika interventne policije PU Istarske, dva policajca iz Istre i jedan iz Vukovara, koji su snimljeni kako palicama "tonfama" u Šturliću, na području općine Cetingrad u Karlovačkoj županiji, u junu tuku migrante tjerajući ih u Bosnu i Hercegovinu, vraćeni su u službu nakon tromjesečne suspenzije.
17.01.2022. u 12:47
get url
text

Oni su tokom disciplinskog postupka na Prvostupenom sudu u Osijeku proglašeni krivima te im je sud izrekao "kaznu uvjetnog prestanka državne službe". Nakon žalbenog roka ta su rješenja postala izvršna 5. januara te su oni vraćeni na posao, potvrđeno Jutarnjem je u MUP-u. 

Istovremeno s tim disciplinskim postupkom traje istraga u vezi sa mogućim krivičnim progonom, no kriminalističko istraživanje i provođenje istrage po tom pitanju je već tri mjeseca u toku. 

Policija se odmah nakon objave rezultata svoje istrage ogradila od svojih kolega, tvrdeći da su oni radili na svoju ruku, odnosno da ne postoji naredba ili preporuka kojom bi se opravdavalo njihovo ponašanje. No, podsjećamo, Jutarnji list je prije dva mjeseca objavio novinarski članak kojim su nagovijestili ovakav rasplet slučaja. Izvor vrlo blizak istrazi otkrio je da slučaj klizi prema blagoj disciplinskoj kazni za trojicu policajaca zbog nanošenja štete ugledu policije, odnosno da će se cijeli incident svesti na to da su policajci službenu uniformu okrenuli naopako bez vidljivih oznaka policije te bi im to bio jedini krimen iz te za policiju nezgodne situacije.

-  U tom trenutku na mjestu događaja nisu bila samo njih trojica, nego je nedaleko bilo dvadesetak ljudi, također policajaca. Ova trojica vidljiva su na snimkama i oni će podnijeti teret disciplinskog postupka. Ono što javnost možda ne zna, jest to da je Interventna policija ustrojena poput vojske, njihovi pripadnici ne rade ništa bez direktne naredbe svog nadređenog. Niko od te trojice sigurno neće dobiti otkaz zato što je jedan od njih zaprijetio da i on posjeduje snimke događanja na granici te da će u slučaju takvog raspleta slučaja on objaviti drugu stranu priče i tako malo jače kompromitirati policijski sistem - pojasnio je za Jutarnji njihov izvor.

VEZANI TEKST - Objavljeni snimci kako maskirani muškarci s oružjem hrvatske policije tuku migrante na granici sa BiH

Na snimci koju su istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom zabilježili nedaleko od mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani može se čuti kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: "Go to Bosnia".

Sve je snimljeno u junu tokom osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je ekipa RTL-a učestvovala s kolegama iz više medija iz nekoliko zemalja. Policijska je istraga potom utvrdila da su učesnici tog incidenta doista njihovi pripadnici iz interventne jedinice PU istarske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.