open-navfaktor-logo
search
"Go to Bosnia"
Hrvatski policajci koji su tukli migrante neće dobiti otkaz? Zaprijetili svojim snimcima...
Još traje istraga o okolnostima pod kojima su tri pripadnika interventne policije PU istarske palicama "tonfama" u Šturliću, na području Općine Cetingrad u Karlovačkoj županiji, u junu tukla migrante, "odvraćajući" ih u Bosnu i Hercegovinu.
22.11.2021. u 11:40
get url
text

Paralelno, na Disciplinskom sudu u Osijeku u toeku im je disciplinski postupak, potvrđeno je iz karlovačkog tužilaštva, odnosno iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vera Magdić Bižanović, županijska državna tužiteljica u Karlovcu, kazala je da su na karlovačkom tužilaštvu zaprimili dio dokumentacije "vezano za predmet koji je formiran u povodu emitirane snimke u emisiji RTL-ove "Potrage", a "nakon zaprimljenog dijela dokumentacije, Ravnateljstvu policije uputili su dodatni zahtjev za provođenje provjera i prikupljanja potrebne dokumentacije". Kakva će biti njena tužilačka odluka, odnosno, hoće li ti izvidi rezultirati krivičnim postupkom, ovisi o činjenicama koje će pritom biti prikupljene, piše Jutarnji.

Na ispomoći

U MUP-u su za ovaj list kazali da je "disciplinski postupak pred Prvostepenim disciplinskim sudom u Osijeku u toeku, dok su policijski službenici do okončanja postupka udaljeni s dužnosti", potvrđujući da provode istragu u saradnji s državnim tužilaštvom, koji su, podsjećaju, tajni. Policija se odmah nakon objave rezultata svoje istrage ogradila od svojih kolega, tvrdeći da su njihovi, sada već više od mjesec dana suspendirani službenici, radili na svoju ruku, odnosno da ne postoji naredba ili preporuka kojom bi se opravdavalo njihovo ponašanje.

No, Jutarnji saznaje i neke javnosti dosad nepoznate detalje slučaja, koji se neće naći u policijskim bilješkama. Izvor vrlo blizak istrazi potvrdio je novinarima ovog lista da slučaj klizi prema blagoj disciplinskoj kazni za trojicu policajaca zbog nanošenja štete ugledu policije, odnosno čitav incident sveo bi se na to da su policajci službenu odoru okrenuli naopako bez vidljivih oznaka policije, te bi im to bio jedini krimen iz te za policiju nezgodne situacije.

VEZANI TEKST - Objavljeni snimci kako maskirani muškarci s oružjem hrvatske policije tuku migrante na granici sa BiH

- U tom trenutku na mjestu događaja nisu bila samo njih trojica, već je nedaleko bilo dvadesetak ljudi, također policajaca. Ova trojica vidljiva su na snimkama, i oni će podnijeti teret disciplinskog postupka. Ono što javnost možda ne zna, jest to da je Interventna policija ustrojena poput vojske, njihovi pripadnici ne rade ništa bez direktne naredbe svog nadređenog. Niko od te trojice sigurno neće dobiti otkaz, zato što je jedan od njih zaprijetio da i on posjeduje snimke događanja na granici, te kako će u slučaju takvog raspleta slučaja, on objaviti drugu stranu priče, i tako malo jače kompromitirati policijski sistem - kaže ovaj izvor.

Dvojica od trojice policajaca su iz Istre, a jedan je iz Vukovara, te je u tom trenutku radio u Interventnoj policiji PU istarske, koja je bila na ispomoći.

Udarci palicom i povici: "Go to Bosnia"

Na snimci koju su istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom zabilježili nedaleko od mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani, može se čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: "Go to Bosnia". Sve je snimljeno u junu tokom osmomjesečnog novinarskog istraživanja, u kojem je ekipa RTL-a učestvovala s kolegama iz više medija iz nekoliko zemalja. Policijska istraga potom je utvrdila da su doista sudionici tog izgreda njihovi pripadnici iz Interventne jedinice PU istarske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.