open-navfaktor-logo
search
Operacija "Zadar"
Hrvatski narkobos nadimka "Brkovi" uhapšen u Srbiji po potjernici iz Španije
Policija u Srbiji uhapsila je 38-godišnjeg hrvatskog državljanina G. B. za kojim je raspisana međunarodna potjernica iz Španije, a pod sumnjom je za trgovinu drogom.
14.02.2023. u 13:25
get url
text

Prema pisanju španskih medija, tamošnja policija tvrdi da je ovaj muškarac, pod nadimkom El Bigotes (Brkovi), vođa organizovane kriminalne grupe koja je trgovala drogom na području Granade.

Sumnjiče ga da je od 2019. organizovao prijevoz droge iz Granade prema zemljama srednje Evrope, pri čemu je mjesečno bilo prevoženo 100 kilograma droge u transportnim kamionima. Kamioni su navodno imali dvostruko dno u kojem je bila skrivena droga ispod normalnog tereta.

El Bigotes nije prolazio kroz kaznene evidencije, a boravio je u luksuznom naselju u primorskom mjestu Marbelli, gdje je glumio turistu. Ondje je živio s partnericom, također hrvatskom državljankom.

Uvijek je bio u pratnji neimenovanog Srbina, koji mu je bio lični čuvar. El Bigotes bi u njegovoj pratnji odlazio u Granadu, gdje je poslovao s vođama tri različite kriminalne organizacije, koje nisu bile međusobno povezane, piše španski Ideal.

Vođe tih grupa bile su u kontaktu s lokalnim ljudima koji su uzgajali marihuanu i hašiš, a koje bi zatim skladištili pa ukrcavali u transportne kamione koji bi odlazili u razne evropske zemlje.

Španska policija počela je pratiti El Bigotesa u januaru 2022. te je nadzirala njegove sastanke s vođama ovih grupa. Tada je otpočela operaciju kodnog naziva "Zadar", a otprilike u to vrijeme, 29. septembra 2022., El Bigotes je otputovao iz Španije.

U potrazi za njim policija je provela ukupno 26 pretresa nekretnina u području Granade i Marbelle, mjesta u južnoj pokrajini Andaluziji, u čemu je učestvovalo 300 agenata španske Civilne garde.

Uhapsili su 37 osoba te zaplijenili 350 biljaka marihuane, kao i vatreno oružje, skupocjene automobile te 325.000 eura u gotovini.

Španska policija nastojala je otkriti gdje se skriva El Bigotes, ali su im problem bila njegova stalna putovanja i promjena boravišta između Hrvatske i Srbije.
Informacije su zatim proslijedili hrvatskoj i srbijanskoj policiji preko kanala evropske saradnje.

Zahvaljujući tome je srbijanska policija uhapsila El Bigotesa u Srbiji 13. januara po nalogu, odnosno potjernici koju je raspisao sud u granadi, javile su lokalne novine Ideal.

Osim za trgovinu drogom, ovog Hrvata sumnjiče i za pranje novca, odnosno prikrivanje tragova novca dobijenog od šverca droge.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.