open-navfaktor-logo
search
Zlatko Trobonjača
Hrvatski imunolog o novom sastavu vakcina, lijeku u obliku tableta, spreju protiv COVID-19
Imunolog iz Hrvatske Zlatko Trobonjača komentirao je mogući novi način vakcinacije, lijek te naredne faze epidemije.
30.08.2021. u 09:24
get url
text

Na pitanje, misli li da će zbog čestih mutacija trebati uskoro mijenjati sastav vakcine, kazao je kako mRNA vakcine dosta loše djeluju na ljude u smislu lične zaštite ljudi.

- Mnogi se mogu inficirati, neki koji se inficiraju mogu prenositi virus, naravno puno manje nego oni koji nisu vakcinisani, to je važno napomenuti, jer se često spominje da ljudi koji su vakcinisani mogu prenositi virus. Mogu, ali daleko, daleko manje. Sama činjenica da se manje inficiraju i da oni koji se inficiraju imaju puno manje virusa u tijelu, onda naravno da manje prenose – kazao je Trobonjača za Dnevnik Nove TV te naglasio da će se sastav vakcine vjerovatno mijenjati.

- Delta soj se izuzetno snažno množi u nosnoj i usnoj šupljini i zbog toga mRNA vakcine ga relativno slabo kontroliraju. U principu bilo bi puno bolje kada bi imali vakcinu koja bi mogla vidjeti snažno stvaranje IGA antitijela, pa se zato razmišlja o proizvodnji vakcine koja bi se davala intranazalno, dakle u obliku jednog spreja uštrcavala u nosnu šupljinu. Takva IGA antitijela bi zasigurno bila zaštitna i puno više neutralizirala delta soj, ali i neke druge sojeve koji naravno ulaze preko nosne ili usne šupljine, nego ova vakcina koja se daje direktno u mišić – naveo je Trobonjača.

Osvrnuo se i na lijek protiv koronavirusa u obliku tableta.

- Znamo da je Pfizer krenuo u istraživanje i dizajn jednog lijeka koji bi trebao blokirati glavnu proteazu virusa. To je pametan pristup u dizajnu lijeka protiv ovoga virusa jer, u principu, sada jedino što imamo u borbi protiv virusa od lijekova su kortikosteroidi koji se koriste u drugoj fazi virusne bolesti, dakle kada nastupa ona citokinska oluja i prekomjerna upala – kazao je Trobonjača.

Dodao je i kako postoji mogućnost da se razvije opasniji soj od postojećih, no kako je ona vrlo mala.

- Da se temeljem određene mutacije virus prilagodi, postane više zarazan, ali stekne određene karakteristike koje bi mogle voditi u razvoj teže bolesti, pa čak i povećanje smrtnosti. Dakle, da, koronavirusi imaju takvu mogućnost, to znamo po SARS-u i po MERS-u. SARS ima smrtnost oko 10 posto, a MERS i više od 30 posto. Ovaj virus se ne može pretvoriti u SARS ili MERS jer je on evolucijski otišao jednim drugim putem – objašnjava Trobonjača.

Smatra da će pandemija vremenom, vjerovatno tokom iduće godine ili nekoliko godina, prijeći u endemiju, a to znači virus koji će neprekidno cirkulirati unutar naše populacije, ali bez većeg broja inficiranih ili će se taj broj inficiranih povećavati sezonski.

- Dogodit će se da će se jedna populacija inficirati, a za to vrijeme će dio populacije izgubiti imunost, pa će inficirani dio zaraziti onaj koji je postao osjetljiv na virus. Dok ova preboli pojavit će se nova populacija koja će se opet moći inficirati i doći ćemo u jedno stanje koje vrlo često opisujem poput "mačke koja lovi svoj rep". Stalno će se oslobađati jedna populacija koja će biti osjetljiva i omogućavati da virus trajno traje u obliku endemije – kazao je Trobonjača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.