Hrvatski autogol u Evropskom parlamentu: HDZ-ovci podržali radikalnu desnicu i fašistički marš u Varšavi

objavljeno: 17.11.2017. u 09:06

Nekoliko desetaka hiljada poljskih nacionalista, prema procjenama njih čak 60.000, prošlog je vikenda marširalo ulicama Varšave, noseći transparente "Bijela Evropa" i "Evropa će biti bijela ili bez ljudi" te uz skandiranje parola poput "Naš put je nacionalizam, udri, udri u liberalizam" ili "Poljska bijela katolička".

Sa skupa, kojeg je organizirao poljski ekstremistički Narodni radikalni blok i kojem su prisustvovale vođe radikalne desnice iz drugih evropskih zemalja, poslane su poruke Evropljanima da se "udruže protiv islamista i neomarksista iz Evropske unije". Događaj je poljska državna televizija ocijenila kao "veliki marš patriota".

Iako je poljska vlast bila oduševljenja skupom, slične emocije ne dijele politički predstavnici ostalih zemalja članica Evropske unije (EU). S tim u vezi je u Evropskom parlamentu, na posljednjem zasjedanju u Strazburu, usvojena Rezolucija o sistemskim prijetnjama po pravnu državu u Poljskoj, kojom su posljednji događaji iz te zemlje ocijenjeni kao ugrožavanje evropskih vrijednosti, a od poljske je vlade zatraženo da osudi "ksenofobni i fašistički marš".

Liberal Guy Verhofstadt je tokom rasprave konstatirao da je poljska vlada "izgubila glavu i pamet" te je osudio "okupljanje 60.000 fašista na manje od 300 kilometara od Auschwitza i Birkenaua", a na to su zastupnici vladajućih poljskih konzervativaca demonstrativno napustili salu.

Glasanju je prethodila žestoka rasprava, a Rezolucija je usvojena sa 438 glasova "za", 152 "protiv" i 71 suzdržanim. Podržale su je vodeće stranačke grupacije u Evropskom parlamentu, poput Evropske narodne stranke, Socijaldemokrata i Liberala te Zelenih, dok su joj se usprotivile manje desne grupacije, među kojima su i zastupnici vladajuće poljske stranke "Pravo i pravda".

Ono što je zanimljivo jeste da se usvajanju Rezolucije usprotivila i autohtona nositeljica evropskih vrijednosti iz Bosne i Hercegovine, bivša ambasadorica naše zemlje i sadašnja zastupnica u Evropskom parlamentu ispred Republike Hrvatske - Željana Zovko.

Zovko je, podsjećanja radi, u Evropski parlament ušla kao zastupnica Republike Hrvatske, a prethodno je, na prijedlog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, obnašala dužnost ambasadorice BiH u Italiji, a od 2012. do 2015. godine je bila savjetnica tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Iako je većina zastupnika Evropske narodne stranke, grupacije kojoj Zovko pripada, glasala za usvajanje Rezolucije, ova Mostarka je odlučila ne osuditi ono što je ogromna većina njenih kolega ocijenila kao "ugrožavanje evropskih vrijednosti", a u tome su joj se pridružili i ostali hrvatski zastupnici iz te grupacije, poput Ivane Maletić, Dubravke Šuice, Ivice Tolića i Marijane Petir.Podsjećanja radi, ista "ekipa" je bila najglasniji zagovornik usvajanja rezolucije koja se odnosila na potrebu federalizacije Bosne i Hercegovine, što su mnogi protumačili kao potrebu formiranja "trećeg entiteta" u našoj zemlji.

S druge strane, čak su i poljski "narodnjaci" glasali za usvajanje rezolucije ili su se, u krajnjem slučaju, suzdržali od glasanja. Ovim su potezom hrvatski zastupnici Evropske narodne stranke, ocjena je analitičara, "zabili autogol" i u mnogome su narušili ionako poljuljani kredibilitet Hrvatske u okviru Evropske unije.

Usvajanjem rezolucije je Vijeću EU-a poslan pisani zahtjev za aktiviranje preventivnog mehanizma iz Člana 7.1. Ukoliko se poljske vlasti ogluše o zahtjeve Evropske unije, mogli bi se suočiti sa suspenzijom prava glasa u Vijeću.