open-navfaktor-logo
search
Štab civilne zaštite
Hrvatska: Zaraženo još 46 osoba, ukupan broj oboljelih 361, šest na respiratorima
Štab civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako je jučer od 16 sati zabilježeno 46 novih slučajeva koronavirusa te kako to čini ukupan broj od 361 oboljelih, od kojih je šest osoba s težom kliničkom slikom i priključeno na respiratore.
24.03.2020. u 11:01
get url
text

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako je jutros u Hrvatskoj ukupno zabilježen 361 bolesnik s bolesti Covid-19, što je 46 bolesnika više nego jučer u 16 sati.

- Iako ta brojka na prvi pogled zvuči velika, ipak smo u ovom trenutku zadovoljni, jer se radi o broju koji je manji od očekivanog - kazao je ministar.

Ukupno je testirano 3.313 bolesnika, a dodatno je došlo do pogoršanja kliničke slike kod jednog bolesnika tako da je u ovom trenutku šest pacijenata na mehaničkoj ventilaciji, tj. na respiratorima.

- Stanje svih bolesnika i nadalje je stabilno i ukazuje na određenu mogućnost oporavka - poručio je Beroš.

Prosječna dob oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj je 49,05 godina, 56 posto oboljelih su muškarci, a 44 žene.

U dobnoj skupini od 60 do 70 godina je 12,7 posto oboljelih, od 70 do 80 godina 6,1 oboljelih, što je Beroš ocijenio dobrim pokazateljima te upozorio na potrebu međugeneracijske solidarnosti na održavanje udaljenosti i svih mjera prevencije prema osobama koje spadaju u rizične grupe. 

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović upozorio je roditelje da ne izvode i ne puštaju djecu iz kuća na snijeg koji je pao tokom ranog jutra na širem području Zagreba.

Sinoć oko 20.49 Zagrepčani su osjetili potres magnitude 2,7 po Richteru, a do jutra je bilo više manjih potresa, oko sedam magnitude između 1 i 2 stupnja Richtera.

- Policija zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta osim onih koji su navedeni kao zanimanja za koje se izdaju posebne dozvole - kazao je Božinović.

Posebne dozvole traže se putem maila u gradskim štabovima civilne zaštite, s tim da poslodavci određuju ljude koji će dobiti te dozvole. Ministar Božinović je apelirao da se taj broj smanji na minimalno.

Radno vrijeme trgovina s prehrambenim artiklima rade skraćeno, unutar jedne smjene.

Božinović je poručio trgovačkim i medijskim kućama kako nije vrijeme za reklamiranje trgovačkih akcija za proizvode koji nemaju veze s aktuelnom krizom, kao što su naprimjer televizori i slična roba.

- Opskrba i teretni promet funkcioniraju vrlo dobro, policija je u kontaktu s policijama susjednih država na način da promet teče bez opasnosti od širenja koronavirusa - izvijestio je Božinović.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić potvrdila je kako je u klinici šest bolesnika na respiratoru koje nadzire stručni tim infektologa intenzivista, dok je ukupno u bolnici hospitalizirano 39 bolesnika.

Na pitanje novinara jesu li tačne vijesti kako se hrvatski lijek "Sumamed" pokazao učinkovit u liječenju Covida-19, Markotić je kazala kako s tim treba biti oprezan te dodala kako ovaj lijek djeluje na bakterije i na imunološki sustav u situacijama upalnih stanja jer može smirivati upalu.

- Nema istraživanja koja potvrđuju na koji način djeluje Covid-19, djeluje li najprije supresijom na imunološki sustav pa potom izaziva upalu ili odmah izaziva upalu kod zaražene osobe - izjavila je Markotić.

Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kazao je kako nošenje platnenih i pamučnih maski ima više psihološko značenje, iako i takve maske za lice djelomično mogu spriječiti širenje aerosola.

Istaknuo je kako hirurška troslojna masa, s jednim plastičnim slojem, može stvoriti potrebnu zaštitnu barijeru i tu masku moraju koristiti oni koji su bolesni.

- Nošenje maski nema smisla kod zdravih ljudi i za to nismo izdali nikakve preporuke - rekao je Capak.

Epidemiološka krivulja u Hrvatskoj raste, ali ne kao u nekim drugim zemljama, ocijenio je.

Epidemiološki se u Hrvatskoj trenutno aktivno nadzire 1.290 kontakata od dokazanih bolesnika.

U Gradu Zagrebu je 163 oboljelih, u Istarskoj županiji 34, Krapinsko-zagorskoj 28, Primorsko-goranskoj 28, Dubrovačko-neretvanskoj županiji 19, Splitsko-dalmatinskoj 17, Karlovačkoj 16, dok je u ostalim županijama broj oboljelih nešto manji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.