MVEP je saopćio kako od kraja decembra prošle godine, kad je centralnu Hrvatsku pogodio niz razornih zemljotresa, izvještava strane države i međunarodne organizacije o njihovim razornim učincima. U saopćenju stoji kako ministarstvo nastavlja s koordinacijom prikupljanja pomoći te zahvaljuje na dosadašnjoj pomoći i poručuje da "Hrvatska to neće zaboraviti". 

Ističe se kako je ta "nepredviđena situacija još jednom potvrdila prednosti članstva u Evropskoj uniji", što se pokazalo već u prva 24 sata u kojima je nakon aktiviranja Mehanizma unije za civilnu zaštitu stigla nužna pomoć iz država članica. Dosad je kopnenim, morskim i zračnim putem pomoć stigla iz Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Portugala, Rumunije, Slovačke i Slovenije, stoji u saopćenju. 

MVEP naglašava kako su nakon zemljotresa Hrvatskoj u finansijskom obliku ili humanitarnim pošiljkama brzo pomogle i zemlje jugoistoka Evrope - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska. U saopćenju stoji kako su Hrvatskoj pomogle države svih krajeva svijeta poput Kanade, Kine, Ukrajine, Južne Koreje i SAD-a. 

- Mnoge druge zemlje također su iskazale spremnost pomoći u opremi ili upućivanjem stručnjaka, što Hrvatska zasad ne može prihvatiti, no i tim državama želimo iskazati zahvalnost - saopćeno je. 

MVEP zahvaljuje i hrvatskim iseljenicima diljem svijeta "koji su pokazali izuzetnu nesebičnost te kroz svoja udruženja, hrvatske katoličke misije i župne zajednice, i ovom prilikom, kao i nebrojeno puta dosad, pokazali spremnost pomoći domovini u teškim trenucima". 

- Time je ponovno potvrđena neraskidiva veza između Hrvatske i njene dijaspore - saopćeno je.

Ministarstvo je na pomoći zahvalilo i međunarodnim organizacijama poput UNICEF-a i UNHCR-a te brojnim drugim međunarodnim partnerima, stranim ulagačima, tvrtkama i udrugama građana, kao i pojedincima, "koji su iskazali solidarnost svojim velikodušnim doprinosom", prenosi Hina.