open-navfaktor-logo
search
12 oboljelih
Hrvatska: Zabranjena velika okupljanja i uveden karantin na granici
Trenutno je u Hrvatskoj 12 osoba oboljelo od koronavirusa, no uvedene su dodatne mjere karantina na granicama za osobe koje dolaze iz rizičnih regija te zabrana velikih okupljanja.
09.03.2020. u 17:30
get url
text

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je otkazivanje svih okupljanja koja uključuju više od 1.000 ljudi, a na manjim skupovima organizator će morati osigurati dezinfekcijska sredstva, uz izbjegavanje rukovanja i bližih komunikacijskih kontakata. Svi koji namjeravaju doći na manifestacije, a koji imaju simptome, zamoljeni su da ne dolaze na skupove.

Time je isključena i posjeta sportskih takmičenja, osim ako je organizator u mogućnosti organizirati navedene mjere predostrožnosti.

Mjere se neće primjenjivati na osnovne i srednje škole te fakultete koje imaju upisanih 1.000 i više polaznika jer se pretpostavlja da svi nisu istovremeno u objektu gdje se odvija edukacija.

Posebno rizične regije za Hrvatsku, čiji stanovnici moraju u karantin na 14 dana prije ulaska u državu, su pojedini dijelovi Italije, Wuhan u Kini, Iran, pokrajina u Južnoj Koreji i pokrajina u Njemačkoj, dok su za ostale dijelove Kine i Južne Koreje, Hong Kong, Japan i Singapur propisane mjere samoizolacije od 14 dana.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj mirna jer i dalje broj oboljelih ostaje na 12 ranije otkrivenih slučajeva.

U Hrvatskoj je 344 testiranih osoba, 8 testova se čeka, za 1.737 ljudi određena je mjera nadzora.

U Italiji je danas zaraženo novih 1.499 osoba, 133 novoumrlih, kazao je Beroš. U Francuskoj je zabilježen 341 slučaj zaraze, u Njemačkoj 240, Španiji 148, u Sloveniji su otkrivena 23 slučaja.

Epidemiološka situacija u Evropi se pogoršala, obavijestio je Nacionalni stožer.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić obavijestila je kako su tri hrvatska pacijenta sa srednje blagom kliničkom slikom, a ostali sa blagom kliničkom slikom.

Imaju povišenu temperaturu, kašalj i malaksalost karakteristične za respiratorne infekcije.

U posljednja 24 sata u Hrvatsku je ušlo 600 talijanskih državljana koji će od sada biti prisiljeni ići u karantin ili se vratiti u Italiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.