open-navfaktor-logo
search
Obavijestili i BiH
Hrvatska: Vlada pokrenula proglašenje isključivog ekonomskog pojasa na Jadranu
Hrvatska Vlada usvojila je prijedlog odluke o proglašenju isključivog ekonomskog pojasa na Jadranu, a očekuje se kako će Hrvatski sabor ovu odluku potvrditi početkom sljedeće godine.
14.12.2020. u 14:21
get url
text

Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izvijestio je na sjednici Vlade Hrvatske kako je riječ o odluci koja je obavljena nakon brojnih konsultacija obavljenih s najvišim dužnosnicima Slovenije, Italije i Evropske komisije.

- Zaštita Jadranskog mora, očuvanje njegovih prirodnih bogatstava kao i njegovo održivo upravljanje strateški su interes Republike Hrvatske - kazao je Grlić Radman.

O namjeri proglašenja isključivog ekonomskog pojasa hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova razgovarao je s grčkim i francuskim kolegama, a o tome je izvijestio, u duhu dobrosusjedskih odnosa, i treće zemlje na koje se ovo proglašenje ne odnosi: ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, kao i Zorana Radulovića, ministra vanjskih poslova Crne Gore, te premijera i ministra vanjskih poslova Albanije Edija Ramu.

Tokom decembra održat će se sastanak vanjskih poslova ministara Hrvatske, Slovenije i Italije na kojem će se razgovarati o koordiniranom djelovanju u ekološkoj zaštiti Jadrana i upravljanju plavom ekonomijom.

Pritom se očekuje usvajanje zajedničke trilateralne izjave o proglašenju isključivih ekonomskih pojaseva Hrvatske i Italije te najava održavanja trilateralnog ministarskog sastanka u januaru 2021. na kojem će se razgovarati o jačanju saradnje na području Jadrana u svjetlu proglašenja isključivih ekonomskih pojaseva s obje strane Jadrana.

Proglašenje isključivog ekonomskog pojasa očekuje se nakon tog sastanka, kada će se održati i rasprava u Hrvatskom saboru.

Hrvatska je 2003. godine proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske (ZERP), na temelju kojeg, zajedno s epikontinentalnim pojasom (morskim dnom) Republike Hrvatske, uživa sve sadržaje isključivog ekonomskog pojasa (osim prava na izgradnju umjetnih otoka i prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova), u skladu s UN-ovom Konvencijom o morskom pravu. Naknadnim odlukama iz 2004, 2006. i 2008, utvrđeno je da se ZERP neće primjenjivati na države članice Evropske unije do iznalaženja zajedničkog dogovora u EU duhu.

Nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, područje ZERP-a je, kao i svi isključivi ekonomski pojasevi, ribolovni i ekološki pojasevi drugih država članica Evropske unije, postao dio "voda Evropske unije", u kojem se primjenjuju pravila zajedničke ribarstvene politike i ostvaruje saradnja između država članica Evropske unije u vezi sa zaštitom morskog okoliša.

Dugogodišnja saradnja s Italijom u provedbi zajedničke ribarstvene politike kao i saradnja u području zaštite okoliša na moru, rezultirala je dogovorom o usklađenom proglašenju isključivih ekonomskih pojaseva na Jadranu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.