- Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Grčka, mi smo insistirali da se dodatno finansijski podrže zemlje koje čuvaju vanjske granice Unije - rekao je Plenković nakon završetka samita u Bruxellesu na kojem je jedna od tema bilo pitanje migracija i zaštite vanjskih granica.

Šta ako budu morali vratiti novac zbog nasilja nad migrantima? 

Plenković je objasnio kako je riječ o ideji da se od Evropske komisije zatraži da za Vijeće pripremi sveobuhvatan izvještaj i da se predvidi odgovarajući iznos novca kako bi se pomoglo državama članicama da što bolje čuvaju vanjsku granicu, javila je Hina.

- Neko će to uložiti u žice, u ogradu, neko u tehničku infrastrukturu i opremu - rekao je Plenković, ponavljajući da za Hrvatsku ne dolazi u obzir postavljanje žice na granicama te da je do sada u opremu za čuvanje granica uložila 200 miliona eura.

Na pitanje prijeti li Hrvatskoj opasnost da se od nje zatraži povrat evropskih sredstava ako se dokaže da su ta sredstva korištena i za nasilno vraćanje migranata, Plenković je rekao da niko Hrvatsku ne spominje u tom kontekstu.

- To uopće nije bila tema. Vidjeli ste da smo promptno reagirali i ja i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni direktor policije. Ministar je uputio pismo povjerenici Ylvi Johansson na tu temu, razjasnili smo sve što treba - rekao je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska odgovorna i ozbiljna država članica koja je jedina uspostavila nadzorni mehanizam koji kontrolira "ponašanje hrvatskih policajaca, čiju požrtvovanost želim istaknuti i zahvaliti im na tome".

Sa dužnosti udaljena trojica policajaca 

Uprava policije nedavno je udaljila s dužnosti trojicu policajaca i pokrenulo disciplinski postupak protiv njih nakon što je u medijima objavljen snimak na kojoj maskirane osoba s dijelovima policijske opreme tuku migrante. Istraga je pokazala da se radi o uposlenicima interventne policije.

Plenković je rekao da u EU više nema nijedne članice koja je spremna prihvatiti veliki broj ilegalnih migranata otkud god dolazili, da više nema politike "Wir schaffen das" (Mi to možemo učiniti).