open-navfaktor-logo
search
Diplomatska ofanziva
Hrvatska traži da se put BiH ka NATO-u uslovi izmjenama Izbornog zakona
NATO će, navodno, kroz pitanje kontrole ilegalnih migranata ocijeniti način funkcioniranja bh. institucija te njihovu snagu
26.11.2018. u 08:17
get url
text
Snimak zabilježen kamerom na tijelu policajca
Snimak zabilježen kamerom na tijelu policajca

Diplomatska ofanziva državnog vrha Republike Hrvatske, vezana za izmjene izbornog zakonodavstva u BiH na način da se ono prilagodi potrebama jedne stranke, se nastavlja.

Izborni zakon BiH bio je, navodno, jedna od glavnih tema sastanaka hrvatskih zvaničnika i generalnog sekretara Jensa Stoltenberga koji je nedavno održan u Zagrebu.

Sastanku je prisustvovao u saborski zastupnik Miroslav Tuđman, koji je za Večernji list ispričao da su hrvatski zvaničnici zatražili da i NATO zatraži od BiH rješavanje pitanja izmjena izbornog zakonodavstva, odnosno, kako oni kažu, pitanja jednakopravnosti konstitutivnih naroda kako bi BiH mogla nastaviti svoje euroatlantske integracije.

- Mogu reći kako NATO ozbiljno prati tu situaciju i to će ostati stalna tema dok se ne riješi na zadovoljavajući način. BiH je postala tačka ulaska ilegalnih migranata u EU i međunarodna zajednica očekuje da BiH riješi unutarnje probleme, naročito pitanje jednakopravnosti naroda, kako bi država funkcionirala u cijelosti i mogla odgovoriti na izazove koji su pred njom - rekao je Tuđman za Večernji list.

{$galerijaFotografija}NATO će, navodno, kroz pitanje kontrole ilegalnih migranata ocijeniti način funkcioniranja bh. institucija te njihovu snagu.

Tuđman ističe kako je Hrvatska, kao dio NATO-a, zauzela stav kako se prvo moraju riješiti temeljna pitanja, kao što je „jednakopravnost konstitutivnih naroda“, a tek onda krenuti dalje u rješavanje problema koji su prepoznati u bh. sistemu.

Navodno su, piše Večernji list, i članice NATO-a prihvatile takav stav. Ukoliko su prezentirani zahtjevi Hrvatske koji se odnose na izborno zakonodavstvo u BiH, u ovakav epilog je teško povjerovati s obzirom na nerazumijevanje za isti prijedlog unutar EU-a.

- NATO i EU trebaju promijeniti filozofiju prema BiH i njenim problemima. Oni trebaju shvatiti da su BiH, Srbija, Kosovo, Makedonija u trbuhu EU-a i da su okružene zemljama NATO-a. Ove zemlje sada predstavljaju problem EU-a i NATO-a. To nisu četiri različita problema za ove organizacije, nego jedan problem koji treba rješavati kao cjelinu. Ako ga krenemo rješavati na takav način, onda bi i problemi u BiH mogli biti brzo riješeni - zaključio je Tuđman.

sastanak-lidera-predsjednistvo-izjave-bakir-izetbegovic-03112016-MZ (44).jpg
1 od 1
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.