- Posljednji zaključci Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i stranaka koje su još dio Hrvatskog narodnog sabora (HNS), dodatno su usložili situaciju i zakomplicirali stvari te su snažno zalupili vrata mogućnosti unaprijeđenja odnosa - navode u saopćenju HS BiH koje poitpisuje predsjednik Božo Skopljaković.

Ako je postojalo i ono malo povjerenja, ističu, ovim potezom ga više definitivno nema.

- Ako nema povjerenja, kako je moguće da gospodin Čović nagovještava nove razgovore o izmjenama Izbornoga zakona ili je to podcjenjivanje i provokacija upućena svima koji su u posljednje vrijeme učestvovali u razgovorima od Sarajeva do Neuma. U dijelu zaključaka koji su doneseni stoji "HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH", ukoliko se nešto ne uradi ili se nešto i dalje nastavi raditi, a što se njima ne sviđa. Ucjenama se ne popravlja povjerenje, a roka za vraćanje povjerenja više nema - navode iz HS BiH.

Nakon ovih riječi svima je jasno da do dogovora o izmjenama Izbornoga zakona neće doći, dodaju u saopćenju, pa se postavlja pitanje što to sada gospodin Čović sa preostalim članicama HNS-a čeka i što je još potrebno da se desi kako bi se krenulo u realizaciju tačke 7. zaključaka.

- Ugovor o izručivanju, između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, treba doraditi, kako bismo izbjegli dosadašnja negativna iskustva, na način da se svakoj državi isporuči svaka tražena osoba koja ima državljanstvo u državi koja traži izručenje i na čijem teritoriju je počinjeno krivično djelo. Iz dosadašnjih slučajeva vidimo da to nije funkcioniralo na pravičan način. Kako bismo poslali poruku da nema nedodirljivih koji bi u narednom periodu mogli iskoristiti prebjeg, radi sklanjanja od progona, potrebno je ovo žurno unaprijediti - navedeno je u saopćenju HS BiH.