Skandal iz susjedstva

Hrvatska: Saborski zastupnik nazvao BiH "paradajz republikom"

Objavljeno: 04.07.2019. u 15:21

Treba se brinuti o kulturi, no, ni burek ni tepisi ni gange ni gusle neće spasiti Bosnu i Hercegovinu, ako država nije funkcionalna, poručio je Glasnović

Željko Glasnović

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Željko Glasnović (NHR) upozorio je u četvrtak kako je mostarski Aluminij pred gašenjem i kako bi bez posla moglo ostati oko 900 radnika. Ako se zaustavi proizvodnja, šta će biti s 900 radnika, pitao je zastupnik u saborskom vremenu rezerviranom za slobodne teme napominjući da u firmi 12 posto dionica drži Hrvatska, prenosi Hina. 

Može se naći novi vlasnik, vremena nema, rekao je te podsjetio kako je šibenski TLM, koji ovisi o Aluminiju, uspješno riješio stečaj, ima novog vlasnika, a spašeno je gotovo 500 radnih mjesta.

-Aluminij je ogledalo države koja ne funkcionira, to je paradajz republika - ustvrdio je Glasnović nabrajajući brojne izazove s kojima se susreće BiH.

Tamo funkcionira samo potrošnja, 50 posto BDP-a troši se na državni aparat, Bosna i Hercegovina ima najgore poslovno okruženje u ovom dijelu Evrope, tamo su heroji privatnici koji mogu raditi u tom poslovnom okruženju, ustvrdio je.

 Izlaz vidi u ubrzavanju evropskih integracija, članstvu Bosne i Hercegovine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, otvaranju radnih mjesta. Čemu ulaganje u infrastrukturne projekte ako ljudi nemaju posla, svi će otići, upozorio je.

Treba se brinuti o kulturi, no, ni burek ni tepisi ni gange ni gusle neće spasiti Bosnu i Hercegovinu, ako država nije funkcionalna, poručio je Glasnović.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije