open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Hrvatska republikanska stranka BiH: Slobodno otvorite HNS za javnost, mi tamo nećemo učestvovati!
Hrvatska republikanska stranka (HRS) oglasila se saopćenjem za javnost u kojem navode da neće učestovati u radu sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS).
18.02.2022. u 16:11
get url
text

Kako navode, imali su najiskreniju namjeru preći preko dosadašnjeg nedemokratskog i totalitarističkog načina vođenja rada ove institucije, te učestvovati u njenom radu. Međutim, navode u saopćenju, po pitanju organizacije ove sjednice HNS-a, ne samo da se nastavlja sa nedemokratskim metodama, nego se one i nadograđuju.

- HRS je na prošloj sjednici HNS-a napustio ovu instituciju zbog krajnje nedemokratskih, totalitarističkih metoda vođenja ove institucije. Poštujući osjetljivost trenutka, na poziv Sekretarijata HNS-a, poslali smo popis naših izaslanika i uredno primili poziv za učestvovanje. Nikada nismo, pa ni u trenutku napuštanja rada ove institucije, dovodili u pitanje prirodu HNS-a kao krovne političke institucije. Poštujući aktualni trenutak, ovo je bio potez poštivanja ove institucije s naše strane - navode u saopćenju.

Kako ističu, po njihovom viđenju, "HNS 19. februara mora donijeti jasne i nedvosmislene poruke koje će ići u smjeru težnji ka Ustavno administrativnim reformama BiH, jer je više nego očigledno kako nama kao narodu nema održive budućnosti u ovakvoj BiH".

- Od Hrvata se traži kompromis, iako živimo već u situaciji gdje nam se gaze naša ljudska i građanska prava nametnutim amandmanima na Ustav FBiH i Izborni zakon. Traženje isključivo izmjena izbornog zakona je malo! Nama nije cilj zasjesti u fotelje vlasti, nego učiniti BiH po mjeri sva tri naroda, a posebno učiniti je po mjeri hrvatskog naroda u BiH. Najbolji izborni zakon nam ne osigurava jednakopravnost u državi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda - navode iz HRS-a.

Dalje navode "da moraju stvari vratiti na početak, odnosno poništiti sva razna nametanja međunarodne zajednice i vratiti se na Washingtonski sporazum i tek tada govoriti o kompromisu", kao i da se "mora pozvati R. Hrvatska kako bi iskoristila sav diplomatski kapacitet unutar euroatlanskih institucija za podršku u tome".

- Na kraju, mora se pozvati na odgovornost aktualno političko vodstvo hrvatskog naroda za (ne)učinjeno. Sve sukladno Statutu HNS-a. Ne vidimo ništa spornog u dovođenju u pitanje odgovornosti Dragana Čovića, sukladno Članu 27 St. 3 Statuta HNS-a, koji govori o narušavanju ugleda ove institucije.

Poštujući instituciju HNS-a, imali smo najiskreniju namjeru preći preko dosadašnjeg nedemokratskog i totalitarističkog načina vođenja rada ove institucije, pristati na poziv na učestvovanje i učestvovati u radu iste. Međutim, po pitanju organizacije ove sjednice HNS-a, ne samo da se nastavlja sa nedemokratskim metodama, nego se iste nadograđuju.

Izaslanici nisu upoznati s dnevnim redom, materijalima sa sjednice, kao niti sa protokolom. Plan je donijeti sve na samu sjednicu, očekujući bespogovorno dizanje ruku za iste. Uz to, sjednica je zatvorena za javnost, uz ometanje mobilnih signala i nalog zaštitarima da onemoguće bilo kakav pokušaj snimanja. Statut HNS-a vrlo jasno kaže kako je rad Sabora javan - navode iz HRS-a.

Ističu da u slučaju pojedinih informacija koje nisu za javnost, Statut dopušta tajnost, Članom 48 Statuta, ali prethodno se mora pojasniti zašto. To kako kažu nije učinjeno i posebno ističu da Odluku o zatvorenoj sjednici može donijeti samo Sabor a ne Predsjedništvo.

- Koga i čega se to plašimo? Jesmo li mi tu zbog naroda ili je obrnuto? Kojih to važnih informacija moramo lišiti javnost? Zar nije sramotno da, naprimjer, Milorad Dodik dobija izvještaje u realnom vremenu o ishodima razgovora u Neumu, a detalji istih se uskraćuju javnosti, odnosno svome narodu?

Da stvari budu tragikomične, uza sve staljinističke metode kontrole i zatvaranja, zaključci sjednice, dan ranije, bivaju objavljeni u integralnom formatu na pojedinim portalima. Prije nego ih je ijedan izaslanik uopće vidio, a kamoli imao mogućnost urediti. Općeniti, površni, blijedi, pokornički, daleko od onoga što narod očekuje od političkih aktera hrvatskog naroda u BiH - navode iz HRS-a.

Prema svemu ovome, dodaju, nisu se stvorili demokratski uvjeti za učestvovanje HRS-a u (ovakvom) HNS-u.

- Naše učestvovanje legitimiralo bi nestatutarne metode upravljanja ovom institucijom i politiku bez strateškog cilja, bez imalo hrabrosti i spremnosti na žrtvu.

Što se tiče najavljene obveze poštivanja istih, HRS-u i našim zastupnicima nisu potrebni nikakvi zaključci koji bi nas obvezali poštivati legitimitet svoga naroda. Za razliku od pojedinih tzv. stranaka iz Predsjedništva HNS-a, koje su već učestvovale u Vladama Alijanse i Platforme i nikada se za to nisu izvinile svom narodu i/ili podnijele račun, poštivanje legitimne volje svoga naroda je dio programskih i statutarnih dokumenata HRS-a - navode iz ove stranke.

Dodaju kako je "hrvatskome narodu u BiH potrebna snažna, dosljedna i nedvosmislena politika koja će, ako treba, dovesti u pitanje samo postojanje ove i ovakve BiH ukoliko se nastavi gaženje naših ljudskih i građanskih prava".

- Hrvatskom narodu u BiH je potrebna politika koja će u prvi plan staviti Ustavne promjene i administrativno preuređenje BiH, a ne (samo) izborni zakon s kojim sebi osiguravamo pozicije i nastavak saradnje sa istim onima koji nam ta ista prava gaze. U konačnici, potreban nam je HNS koji će poštivati dokumente koje usvaja, koji će biti krovna politička institucija hrvatskog naroda, a ne propagandistički alat u rukama HDZ-a. Odakle nam pravo pozivati se u zaključcima na "nesaradnju sa uzurpatorima hrvatskog legitimiteta" u situaciji kada smo osam godina u koaliciji na svim razinama s tim istim uzurpatorima? Zašto se odmah ne napusti ta koalicija?

HRS je u koaliciji sa svojim narodom, a ne političkim elitama Sarajeva i Banja Luke. Jedini smo ponudili jasan prijedlog ustavnih promjena i administrativnog preuređenja BiH, kao što smo jedini ponudili dokument reforme HNS-a. Budući da nam je totalitarističkim metodama onemogućeno iste promovirati kroz instituciju HNS-a, očigledno smo prinuđeni to raditi van ove institucije. Iskoristiti ćemo kapacitete koje imamo na raspolaganju u zakonodavnim tijelima, kao i veze u Saboru RH i EU Parlamentu kako bi ih promovirali i proveli u djelo. U interesu svoga naroda, a ne interesu nas samih - navodi se u saopćenju.

Za kraj, pozvali su Predsjedništvo HNS-a "da slobodno otvori zasjedanje za javnost, HRS tamo neće prisustvovati".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.