open-navfaktor-logo
search
Dragulji
Hrvatska policija uhapsila pljačkaše dragulja iz Duždeve palate u Veneciji
Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji
08.11.2018. u 18:05
get url
text

Hrvatska policija je nakon višemjesečne intenzivne saradnje s talijanskim kolegama najprije uhapsila četvericu hrvatskih, a potom i jednog srbijanskog lopova osumnjičenih za krađu nakita milionske vrijednosti u januaru ove godine iz Duždeve palate u Veneciji.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palati pod nazivom Blaga mogula i maharadža. Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko dva miliona dolara, izvijestio je MUP RH.

Policija je izvijestila da su uhapšena četverica hrvatskih državljana - 60-godišnjak, 43-godišnjak i dvojica 48-godišnjaka, od kojih se jedan povezuje s poznatom međunarodnom kriminalnom skupinom Pink Panther.

- Protiv uhapšenih hrvatskih državljana vodi se krivični postupak pred sudom u Veneciji, a uhapšeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske temeljem europskih uhidbenih naloga - kažu u MUP-u.

Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Evrope u sklopu kriminalne organizacije Pink panther te je za njim raspisana međunarodna potraga i od strane Švicarske zbog krađe nakita u vrijednosti od osam miliouna švicarskih franaka u martu 2011. godine u Baselu tokom izložbe "Baselworld 2011", javlja Hina.

- U sklopu iste akcije danas je na graničnom prijelazu Tovarnik uhapšen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Republike Srbije, također na osnovu evropskog naloga za uhićenje. Kriminalističko istraživanje se nastavlja - saopćila je policija na svojoj internetskoj stranici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.