open-navfaktor-logo
search
Kriza se nastavlja
Hrvatska policija krši zakone: Po naredbi šefova sve migrante vraćaju u BiH
U Centru za mirovne studije upozoravaju da je takva praksa kršenje zakona, kako hrvatskih tako i međunarodnih
22.10.2019. u 08:14
get url
text

Migranti iz BiH svakodnevno ilegalno prelaze u Hrvatsku. Izvor Dnevnik.hr iz policije tvrdi da ih, nakon što ih uhvate, "trpaju u kombije i vraćaju natrag, na zelenu granicu s BiH". Tamo ih puštaju da se sami vrate u tu državu. Iz Centra za mirovne studije poručuju - to što rade u MUP-u ozbiljno je kršenje hrvatskih i međunarodnih zakona!

Kako saznaje Dnevnik.hr od izvora iz policije (podaci poznati redakciji), granični i ostali policajci sve što rade - rade po naređenju nadređenih.

-Kad ih uhvatimo, oduzimamo im noževe, koje gotovo svi imaju, mobitele i takve stvari. To stavljamo u vreće, koje dobijaju natrag kad ih puštamo u šumu prema Bosni i Hercegovini. Sve im vraćamo – novac, mobitele i ostalo, osim noževa. Noževe i predmete koji služe ozljeđivanju  bacamo - opisuje izvor iz policije. 

Migrante koje uhvate, kaže, pregledaju prije ulaska u maricu.

-Zaustavimo ih, izvijestimo šefa smjene nadležne policijske stanice, polegnemo ih na pod i okružimo te čekamo dolazak marice. Zna biti vrlo nategnuto ako smo nas dvojica, a njih je grupa od dvadeset, no snalazimo se i u takvim situacijama. Kad stigne marica, tada ih pregledamo i smještamo u kombi i vozimo u stanicu ili sakupljamo, ako ih je više - u nekoliko tura i odmah ih maricom vozimo prema BiH - priča nam naš izvor i dodaje da nakon toga pišu službenu zabilješku.

-To je bilješka za nas. Šef smjene kojem smo dojavili o migrantima piše nešto poput zapisnika o odvraćanju. Znači – službeno je to kao da smo ih na samoj graničnoj liniji odvratili od ulaska u Republiku Hrvatsku, a mi smo ih ulovili 50 kilometara i više udaljene od granice. To što piše šef smjene službeni je podatak - opisuje izvor.

Sve vrijeme uhvaćenim migrantima dopuštena je minimalna međusobna komunikacija.

-Smiju jesti i piti ako su mirni i ponašaju se normalno, a mobitele im oduzimamo - kaže izvor i dodaje da je u grupama migranata koje hvataju 90 posto muškaraca u dobi od 20 do 35 godina.

-Hvatamo ih svaki dan, u svakoj smjeni. Većinom odmah stanu kad nas vide, a neki počnu bježati. Obično su to grupe od pet do 20 ljudi. Imaju prethodnice, vodiče i idu za njima. Vodiči ih upozoravaju ako nas spaze prije nego što mi vidimo njih - priča izvor iz policije.

Ima ih i koji im pobjegnu.

-Trčimo za njima, ako ih ulovimo – ulovimo, ako ne – pojačamo ophodnje na tom području i to je to - opisuje. 

Opisano postupanje policije prema migrantima koji su ilegalno ušli na područje Republike Hrvatske neslužbeno  je potvrdilo nekoliko izvora iz policije. Također, od istih izvora doznajemo da je takav postupak hvatanja migranata i vraćanja na "zelenu granicu" s BiH postao česta praksa. Time se izbjegava postupak prema kojem se oni smještaju u, primjerice, Prihvatnom centru za strance Ježevo, gdje dobijaju mogućnost traženja azila u Hrvatskoj.

U Centru za mirovne studije upozoravaju da je takva praksa kršenje zakona, kako hrvatskih tako i međunarodnih.

-Hrvatska pokušava dokazati kako je spremna za ulazak Schengen, o čemu se glasa 22. oktobra, ali nije - poručuju.

-Upravo Schengen taj postupak "odvraćanja" migranata opisuje kao boravak hrvatske policije na samoj graničnoj crti s BiH gdje njihova prisutnost odvraća migrante od pokušaja ilegalnog ulaska u Hrvatsku. No jednom kad su ti ljudi na teritoriju Hrvatske, imaju pravo zatražiti međunarodnu zaštitu, a ovako im se to ne dopušta - objašnjavaju nam u CMS-u i navode da o tome imaju brojna svjedočanstva migranata koji se nalaze na području BiH.

Osim toga, zakoni se krše i prilikom povratka migranata na granicu, upozoravaju iz CMS-a.

-Policajci bi migrante koje protjeruju, ako za protjerivanje postoje zakonski razlozi, trebali predali vlastima države u koju ih protjeruju. Protivzakonito je vraćanje migranata na "zelenu crtu" granice s BiH, bez nadzora i kontrole - ističu u CMS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.