open-navfaktor-logo
search
Dodjela poticaja
Hrvatska: Podignuta optužnica protiv četverice bivših ministara
Hrvatski Uskok je u srijedu podigao optužnicu protiv četverice bivših hrvatskih ministara - Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te još četvero osumnjičenih u dva kraka istrage pokrenute zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja.
26.10.2022. u 11:01
get url
text

Uz četvericu bivših ministara, kako se nezvanično doznaje, optuženi su Horvatova pomoćnica Ana Mandac, bivši državni tajnik hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, direktorica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te gradonačelnik Županje Damir Juzbašić, javlja Hina.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar privrede, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Mandac, na poticanje suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 miliona kuna bespovratnih sredstava firmama za koje je bio i lično zainteresiran.

Uz Horvata, Mandac, Miloševića i Tolušića u tom su kraku slučaja osumnjičeni i Žunac te Katica Mišković.

Iz Horvatovog je slučaja proizašla i istraga protiv bivšeg ministra Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio direktor Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje (HZMO).

Proširenjem istrage je uz Aladrovića bio osumnjičen i Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Nakon pokretanja istrage Horvat je uhapšen kao prvi ministar na dužnosti, a Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim funkcijama što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem aprila.

Horvat je, kako se nezvanično doznaje, uhapšen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u aferi Vjetroelektrane, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivali "po babi i stričevima".

Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.