open-navfaktor-logo
search
Normalizacija
Hrvatska: Otvoreni kafići, restorani, trgovački centri...
Od danas je u Hrvatskoj na snazi treća faza popuštanja epidemioloških mjera tako da svoja vrata nakon gotovo dva mjeseca zabrane rada zbog koronavirusa otvaraju kafići, restorani, trgovački centri i dio škola, ali uz pridržavanje posebnih epidemioloških mjera.
11.05.2020. u 11:19
get url
text

Zbog konstantno smanjenog broja novozaraženih osoba koronavirusom i povoljne epidemiološke slike, od danas je na snazi treći stepen popuštanja restriktivnih mjera koji se primjenjuje na području cijele Hrvatske, s izuzetkom za otok Brač na kojem je broj novozaraženih u posljednjim danima porastao.

Tako su terase i unutrašnje prostore za goste otvorili kafići, restorani, ali i trgovački centri te predškolske i školske ustanove za djecu od 1. do 4. razreda, dok se i dalje veći dio nastavnog programa odvija na daljinu, putem televizije i interneta. Nastava je omogućena i za djecu kojima je potreban pomoćnik u nastavi jer otežano prate redovni školski program.

Uprkos proljetnoj kiši, na terase zagrebačkih kafića jutros su stigli prvi gosti na jutarnju kafu. Vlasnici kafića dužni su osigurati razmak među stolovima, a gosti su dužni držati razmak od najmanje 1,5 metara. Također, konobari moraju nositi zaštitne maske i rukavice te omogućiti gostima dostupno dezinfekcijsko sredstvo. Među ostalim mjerama, kafići ne smiju gostima posuđivati dnevne novine zbog povećane mogućnosti zaraze.

Prema procjenama hrvatske ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, u školske klupe danas se vraća oko 4.500 učenika, dok se u predškolske ustanove vraća više od 12.000 djece. Preporuka je da ipak što veći broj djece ostane kod kuće, posebno ako je riječ o djeci s hroničnim bolestima.

Odobreno je okupljanje do 40 osoba, umjesto dosadašnjeg ograničenja na pet osoba, što posljedično omogućava rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode, te održavanja proba umjetnika i radnika u kulturi u manjim grupama. Ukidaju se e-propusnice za teritoriju Hrvatske te se uspostavlja međugradski cestovni, željeznički i domaći zračni prijevoz putnika, otvaraju se autobuske i željezničke stanice za međugradski promet.

Hrvatska danas otvara i granice, tako da svi građani koji dolaze iz zemalja Evropske unije ne moraju u dvosedmični karantin, no ulazak u Hrvatsku iz trećih zemalja ne preporučuje se do 15. juna, kada se očekuje ukidanje i te mjere.

Otvorena su i dječija igrališta i otvoreni rekreacijski prostori.

Od idućeg ponedjeljka, 18. maja, omogućit će se ponovno organiziranje kulturnih programa i manifestacija u zatvorenom i na otvorenom, održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara te bazena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.