open-navfaktor-logo
search
Nekorektne komšije
Hrvatska nam pokušala ukrasti košarkaša, KSBiH se žalio FIBA-i
Karlo Matković, košarkaš Mege, koji je rođen u Livnu, našao se na spisku Damira Mulaomerovića, selektora Hrvatske, ali veliko je pitanje da li će imati pravo nastupa za ovu selekciju u predstojećim susretima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.
16.02.2022. u 09:15
get url
text

Mulaomerović je istakao da je Matković dobio dozvolu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) za igranje u dresu Hrvatske, ali očito nije upoznat s činjenicom da je Košarkaški savez BiH (KSBiH) uložio žalbu na spomenuto odobrenje.

- Matković je ranije nastupao za juniorsku selekciju naše zemlje, a bio je prošle godine u rosteru seniorske reprezentacije BiH. To znači da bi trebao dobiti dozvolu KSBiH kako bi promijenio svoje sportsko državljanstvo, ali mi taj dokument nikad nismo izdali ni Matkoviću, a ni Košarkaškom savezu Hrvatske - rekao je Amer Čolan, generalni sekretar KSBiH za SCSport, dodavši:

- Čak smo uložili žalbu, koju smo platili 2.000 švicarskih franaka, nakon što smo saznali da mu je FIBA odobrila igranje za Hrvatsku. Žalba je prihvaćena, određen je sudija koji će voditi predmet, a troškovi procesa iznosit će dodatnih 8.000 franaka.

Naravno, spremni smo ići sa daljom procedurom pred FIBA arbitražom jer znamo da smo u pravu i da se ovdje radi o flagrantnom kršenju propisa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.