open-navfaktor-logo
search
U aprilu
Hrvatska: Među stranim turistima najviše noćenja ostvarili gosti iz Bosne i Hercegovine
U Hrvatskoj su u aprilu s 9.500 turista i 392 hiljada noćenja zabilježeni minusi od 99 i 88 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, podaci su eVisitora i Hrvatske turističke zajednice.
14.05.2020. u 14:53
get url
text
Hrvatska-more

Takvi su rezultati direktna posljedica globalne eskalacije koronavirusa te zatvorenosti granica i potpunog zastoja turističkih kretanja.

U aprilu su u eVisitoru većinom bili registrirani domaći turisti, njih oko 7.000 ili 96 posto manje nego u lanjskom aprilu, dok je stranih bilo oko 2.300 ili 99,8 posto manje.

Slično je i s noćenjima domaćih, 281 hiljada je za oko 38 posto manje, a stranih 110,6 hiljada noćenja je pad od 96 posto. Među stranim turistima najviše su noćenja, oko šest posto od ukupnih ostvarili gosti iz Bosne i Hercegovine, te iz Slovenije četiri posto, a po jedan postotni udjel u noćenjima imali su Nijemci, Italijani, Ukrajinci, Rusi, Britanci i državljani SAD-a.

Gotovo 60 posto aprilskog turističkog prometa ostvaren je u nekomercijalnim smještajnim objektima (privatne kuće, stanovi, vikendice i vile), a ostalo u komercijalnom smještaju, odnosno u tek desetak otvorenih manjih ili većih hotela u Hrvatskoj i privatnom smještaju za komercijalno iznajmljivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.