Hrvatska i ustaštvo: HRT veliča teroristu, otmičara aviona Zvonka Bušića

objavljeno: 07.03.2018. u 10:54

U zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka ovog petka održat će se praizvedba pozorišne predstave "Ko je ubio Zvonka Bušića" nastale prema tekstu novinara Tihomira Dujmovića iz njegove knjige "Hrvatska u raljama djece komunizma". Predstavu je scenski adaptirao Robert Kurbaša.

- Zvonko Bušić je toliko osebujan da ne bi bila dovoljna tri filma da ga se predstavi. To je čovjek koji odlazi krajem šezdesetih iz Hrvatske... emigrira u Evropu gdje upoznaje buduću suprugu Julienne. Zaljubljuju se, odlaze živjeti u SAD. S obzirom na situaciju u Jugoslaviji u kojoj je Hrvatska potlačena, klasična kolonija, u toku je gotovo masovna likvidacija hrvatskih političkih emigranata... Više od 100 ljudi ubijeno je u raznim udbaškim akcijama u 45 godina Jugoslavije. Bušić shvata da nešto treba napraviti. Njegov daljnji rođak Bruno Bušić napisao je tekst Deklaracije o položaju Hrvatske. Jedini zahtjev koji je Bušić postavio u otmici aviona bio je taj da se Deklaracija objavi u uglednim svjetskim medijima kako bi se pomoglo Hrvatskoj i prihvatila činjenica da Hrvati imaju pravo na državu. U međuvremenu se događa svima poznata tragedija...- ispričao je Dujmović gostujući na HRT-u.

Opravdavanje terorističkog čina

Osim toga, ustvrdio je da je dobar dio putnika u avionu kojeg je oteo Bušić "svjedočio u korist Zvonka Bušića" te da je sudija koji mu je sudio kazao kako ga "ne smatra teroristom".

- Zvonko Bušić nažalost je oduzeo sam sebi život. Publika nije tu da sudi zašto je on to učinio. Mi branimo njegov čin tezom da je on to učinio kao posljednju poruku svima nama da se konačno trgnemo i počnemo živjeti zajedno, ali da počnemo živjeti za drugog, da ne gledamo uskogrudno - istaknuo je Kurbaša.

Kurbaša je rekao kako predstavu rade "radi novih generacija kako bi primili priču koja je bazirana na činjenicama".

- U Zvonku se krije esencija ljudske duše. To je čovjek koji nadasve voli drugog čovjeka. Hrvatski čovjek je temelj hrvatske obitelji, hrvatska porodica je temelj hrvatskog društva. On je to radio radi svoje porodice, svoje države, nije radio iz materijalne koristi - rekao je Kurbaša.

 

Ko jer zapravo bio Zvonko Bušić - "esencija ljudske duše"?

Bušić je zajedno sa grupom terorista učestvovao u otmici aviona u kojem je bilo 76 putnika na relaciji New York - Chicago 1976. godine. Otmica aviona je bila politički motivirana. Zbog tog čina i ubistva policajca usljed aktiviranja eksploziva u njorškoj podzemnoj željeznici 1997. godine je u SAD-u osuđen na doživotni zatvor, da bi u 2008. bio pomilovan te se vratio u Hrvatsku.

Bio je ustaški imigrant u Beču, a nakon vjenčanja sa amerikankom Julienne Eden Schultz preselio je u SAD. Eden Schultz je također djelovala kao politička aktivistica zbog čega je, između ostalog, i hapšena u Zagrebu sedamdesetih godina.

Otmicu aviona su organizirali Zvonko i Julienne Bušić, Petar Matanić, Frane Pešut i Slobodan Vlašić. Cilj otmice je bio pokušaj prisiljavanja američkih i evropskih medija da objave Bušićeve letke u kojima se objašnjava status Hrvatske u Jugoslaviji. Supružnici Bušić su zbog otmice i pogibije policajca, koji je poginuo prilikom pokušaja demontiranja podmetnute eksplozivne naprave, osuđeni na doživotnu kaznu zatvora. Ostali otmičari dobili su 30 godina zatvora, ali su u međuvremenu pomilovani i pušteni na slobodu.

Otmičari su tražili da se njihova deklaracija o hrvatskoj nezavisnosti objavi u New York Timesu, Washington Postu, Los Angeles Timesu, Chicago Tribuneu i International Herald Tribuneu u Parizu. Zahtijevali su i da se hiljade letaka, s otisnutom deklaracijom, izbaci u Londonu, Parizu, Montrealu, Chicagu i New Yorku. Ako se njihovi zahtjevi ne ispune, Bušić i njegovi saučesnici su zaprijetili – detonirat će bombe. U strahu da će otmičari to i učiniti, svi gradovi, od kojih se to tražilo, izbacili su, iz aviona ili helikoptera, letke u kojima se, pod sloganom "Poziv na borbu protiv srpske hegemonije", pozivalo na nezavisnost Hrvatske. Bušićevu deklaraciju objavili su svi mediji, osim Herald Tribunea.

Avion je, nakon trideset sati agonije, sletio na aerodrom Charles de Gaulle u Parizu, a nakon 12 sati u policijskom okruženju, otmičari su se konačno predali. Pri otmici aviona niko od putnika i članova posade nije stradao. Međutim, nije prošlo bez žrtava. Iako su sve bombe unesene u avion bile lažne, bomba, koju je Bušić ostavio u pretincu njujorške podzemne željeznice, bila je prava. Pri pokušaju deaktiviranja bombe, došlo je do eksplozije u kojoj je poginuo američki policajac Brian Murray, uposlenik odjela za bombe, a stradala su i trojica njegovih kolega. Hank Dworkin i Fritz Behr su ranjeni, dok je Terrence McTigue djelomično oslijepio.

Nakon povratka u Hrvatsku 2008. godine na zagrebačkom aerodromu, koji sada nosi naziv "Franjo Tuđman", dočekan je kao hrvatski patriota. Dočekao ga je, između ostalih, i pjevač Marko Perković Thompson. Kada se vratio u Hrvatsku, politički se angažirao u stranci HSP Ante Starčević. Počinio je samoubistvo 2013. godine. Rođen je 1948. godine u hercegovačkom selu Gorica.

Danas dio hrvatske kulturne i političke scene, kao i Hrvatska televizija (HRT) propagiraju ustaštvo i terorizam. Hrvatska, ona ista zemlja koja je članica Evropske unije.

VEZANI TEKSTKako su hrvatski teroristi harali Evropom: Pogledajte njihove napade