open-navfaktor-logo
search
Umjesto 1,8 miliona
Hrvatska elektroprivreda će za vodu iz Buškog jezera plaćati Tomislavgradu i Livnu 4,3 miliona eura
Nakon što je danas Dom naroda FBiH prihvatio izmjene, na snagu će stupiti zakon o vodnim naknadama po kojemu će Hrvatska elektroprivreda (HEP) ubuduće dvjema bh. općinama Tomislavgradu i Livnu plaćati 4,3 miliona eura za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero umjesto dosadašnjih oko 1,8 miliona.
09.12.2021. u 21:19
get url
text
Buško jezero

Delegati Doma naroda jednoglasno su podržali izmjene Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata na području Federacije BiH. Predlagač, delegat Stipan Šarac ocijenio je prihvatanje izmjena ovoga zakona izuzetno važnim iskorakom za općine Tomislavgrad i Livno.

Od sljedeće godine Hrvatska elektroprivreda (HEP) će godišnje plaćati za vodu iz Buškog jezera 4,3 miliona eura umjesto dosadašnjih 1,8 miliona tim općinama. Akumulacija Buško jezero nastala je kao zajednički projekt Hrvatske i BiH 70-ih godina prošloga vijeka, a cilj je bio prikupiti vode s područja Livanjskog i Duvanjskog polja te ih usmjeriti prema hidroelektrani Orlovac koja se sada nalazi u sklopu HEP-a.

Predstavnici vlasti Tomislavgrada i Livna dugo su upozoravali kako je HEP godinama izdvajao premalo za obeštećenje, budući da se pod vodom nalazi oko 5.700 hektara zemljišta. Zakonskim izmjenama HEP neće plaćati isključivo naknadu na temelju proizvodnje električne energije po kilovatsatu, nego i po potopljenom zemljištu.

- Ovo je jedno malo ohrabrenje da su naši delegati i kroz ovaj primjer počeli nešto malo više brinuti brigu o svojim lokalnim zajednicama u našoj državi. Ta naknada koju su Tomislavgrad i Livno dobijali od Hrvatske elektroprivrede, bila je u visini nekih 3.000.000 KM, a sada će ta cifra biti više od osam miliona KM. Raduje me da se pojavljuje, rađa taj neki osjećaj za lokalnu zajednicu i za državu i kroz ovakve zakonske inicijative, da se štite naši resursi. Dugo vremena ljudi s tog područja su bili svjesni da su oštećeni i da druga država uzima struju, a da jako malo naknade imaju lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini čije je zemljište potopljeno - kazao nam je Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Dodaje kako usvojene izmjene Zakona stupaju na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

- Može se očekivati da primjena Zakona počne početkom naredne godine, a prvi obračun i isplata naknada općinama Tomislavgrad i Livno po novom se može očekivati do kraja prvog kvartala 2023. godine - rekao nam je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.