Djeca su najranjivija skupina u svakom sukobu, posebno ona koja su iz nekog razloga sama u izbjeglištvu, bilo da su im roditelji stradali ili nestali bilo da su žrtve krijumčara ljudi pa je pomoć njima ponajprije humanitarno i civilizacijsko pitanje, potvrdili su iz Vlade.

Tačan broj djece koja bi trebala biti prebačena u Hrvatsku još se ne zna, a plan je - kad jednom dođu - bit će udomljena, piše Večernji list.

O planu za izvlačenje djece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na vanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova prošle sedmice u Briselu jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica.

 -To je jedna od akcija koja je EU poduzela prema Grčkoj - pojasnio je hrvatski  ministrar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Za razliku od obaveznih kvota koje su prije bile propisane za zbrinjavanje izbjeglica, ovo je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obavezivanje. Istovremeno, i dalje ostaje čvrst stav svih država EU da imigrante neće prihvatiti.

Kako bi se izbjegla moguća zloupotreba statusa "djeteta bez pratnje" jer se djeca ponekad koriste i kao sredstvo dobivanja azila obitelji koja se odjednom pojavi, od povjerenice za unutarnje poslove Ylve Johansson, koja sljedeće sedmice odlazi na grčke otoke, zatraženo je da se provede detaljna provjera statusa svakog maloljetnika bez pratnje, posebno onih koji će biti prebačeni u Evropu, prenosi Hina.