open-navfaktor-logo
search
Izbori u susjedstvu
Hrvatska bira novog predsjednika države, glasat će i blizu 100.000 građana BiH
Birači odlučuju između 11 kandidata, a ako niko ne osvoji više od 50 posto glasova slijedi drugi krug
22.12.2019. u 08:19
get url
text
Izbori za predsjednika Hrvatske, 22. 12. 2019. godine

U sedam sati danas otvorena su birališta širom Hrvatske za predsjedničke izbore na kojima će više od 3,8 miliona registrovanih birača birati između 11 predsjedničkih kandidata.

Ako u prvom krugu niko  od kandidata ne pređe prag od 50 posto, 5. januara 2020. održat će se drugi izborni krug, u koji će proći  dva kandidata s najviše glasova.

Ukupan broj birača s pravom glasa za ove predsjedničke izbore iznosi 3.854.747, što je za 75.466 više nego na izborima za predsjednika 2014.

Razlog je u tome da se automatski svi birači u dijaspori koji imaju važeću ličnu kartu, a nemaju prebivalište u Hrvatskoj, stavljaju na popis. Hrvatsko Ministarstvo uprave navelo je kako broj birača s prebivalištem u Hrvatskoj za ove predsjedničke izbore iznosi 3.677.904, što je za čak 93.049 manje nego što ih je bilo na prošlim predsjedničkim izborima, dok je u dijaspori, bez prebivališta u Hrvatskoj 176.843 birača.

Najviše je registriranih birača u Bosni i Hercegovini - 92.663, a najveći broj ih je u Mostaru - 48.616. U Srbiji pravo glasa ima 29.592 birača, a u Njemačkoj sličan broj, oko 29.000 birača.

Pored aktuelne predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović kandidovali su se i bivši hrvatski premijer i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović,  poznati hrvatski kantautor Miroslav Škoro,  bivši sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, osnivač stranke Živi zid Ivan Pernar, čelnica stranke Start Darija Orešković, Katarina Peović, bivša je zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, kandidat HSLS-a Dejan Kovač,  režiser Dario Juričan, kandidat Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić i bivši načelnik općine Klanjec Nedjeljko Babić.

Prema većini provedenih anketa, hrvatski birači favoriziraju četiri predsjednička kandidata: Kolindu Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića, Miroslava Škoru i Mislava Kolakušića, uz predviđanje da u prvom krugu nitko od kandidata neće osvojiti natpolovičnu većinu.

Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini nalaze se u u sjedištima diplomatsko-konzularnih redstavništava i to u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Zenici, Livnu i Vitezu. Pravo glasa u našoj zemlji ima skoro 100 hiljada državljana Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.