open-navfaktor-logo
search
Gojak pao na ispitu
Hrvati udarili po Zmaju: Ko je lud dati tolike milione eura za "neuračunljivog" igrača?
Fudbaleri Dinama u nedjelju su poraženi od Hajduka u najvećem hrvatskom derbiju (2:3), a prema najavama tamošnjih medija, Modri će ovog ljeta doživjeti velike promjene.
14.07.2020. u 13:40
get url
text

Veliki broj igrača napustit će Maksimir jer klub u ovim finansijski neizvjesnom vremenu mora preživjeti, a prodaja je glavni izvor prihoda.

VEZANI TEKST - Gojaka došlo da gleda "pola Evrope", a on isključen u 45. minuti

Jedan od "najsjajnijih eksponata" u Dinamovu izlogu je i Amer Gojak (23), fudbalski A reprezentativac BiH, piše Tportal. Sjajni veznjak u protekle četiri sezone dokazao i pokazao kako se radi o vanserijskom fudbaleru, a to su potvrdili i brojni evropski klubovi koji su već odavno krenuli u akciju.

Na Maksimiru su se prije pandemije koronavirusa ponadali kako će im prodaja Gojaka osigurati najmanje 10 miliona eura. To su bile suzdržane procjene, a one optimistične išle su i do 15 miliona eura odštete. Redali su se velikani, a najveći je interes prošlog ljeta pokazala Fiorentina, no tu je bilo još nekoliko ekipa iz Serie A, Engleske i Bundeslige.

Tako su se na nedjeljnom derbiju s Hajdukom na tribinama Maksimira i službeno ukazali skauti Fiorentine, ali i Atalante te engleskog Evertona. To su oni za koje se zna da su stigli u ova teška vremena gdje koronavirus diktira ritam putovanja. A kad su već došli, onda su valja i zainteresovani...

Nažalost, koronavirus je poremetio sve planove, a ujedno je i doslovno prepolovio vrijednosti svih fudbalera u Evropi i svijetu. Tako sada Gojak realno vrijedi između šest i osam miliona eura, u nekom suludom raspletu na tržištu možda bi Dinamo mogao zaraditi i 10 miliona, ali to je u praksi teško izvedivo. Posebno nakon nedjeljne utakmice...

Jer derbi s Hajdukom trebao je biti "generalna proba" za Gojakov milionski transfer, reprezentativac BiH u dresu Dinama trebao je samo odigrati utakmicu na nivou na kojem je igrao i do sada. Ništa više, niko od njega ne očekuje čuda iako bi derbi trebao biti dodatni motiv za sve.

No, Gojak je "izgorio" na terenu. Realno, odigrao je samo prvo poluvrijeme, bio je među lošijima u redovima Dinama, a potom je u samoj završnici prvog dijela presudio sam sebi. U samo četiri minute zaradio je dva izuzetno glupa žuta kartona, sudija Ivan Bebek "počastio" ga je zbog toga crvenim kartonom i isključenjem.

Ustvari, Amer Gojak izbacio je samog sebe, ali što je najgore - dvostruko je oštetio Dinamo. Prvo je svoje saigrače ostavio na cjedilu, drugo su poluvrijeme morali igrati s igračem manje što je na kraju presudilo u porazu 3:2. No, ono što je važnije sam je sebi srušio cijenu i zakomplikovao mogući transfer!

- OK, znaju svi šta sve može Gojak na terenu, ne sude prema samo jednoj utakmici. Ali i ovo je jedan od pokazatelja, dečko je "nestao" u samo par minuta, u samoj završnici prvog poluvremena kada se takvi prekršaji ne rade. Pogotovo ne tako glupi i očigledni! Oba je žuta kartona Gojak zaslužio, ali zabrinjava da je to primio tako "hladno", bez previše emocija - piše Tportal, uz zaključak:

- Imali su šta skauti Fiorentine, Atalante i Evertona zapisati, manje o njegovim igračkim vještinama, a više o psihološkom stanju i taktičkoj odgovornosti, koncentraciji... U konačnom zbroju ti bi minusi u njegovim igračkim karakteristikama mogli srozati konačnu svotu transfera i za milion eura. Pa ko je lud dati tolike milione eura za "neuračunljivog" igrača koji se ne može kontrolirati pod pritiskom u velikom derbiju?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.