open-navfaktor-logo
search
"Bježe" od Srbije
Hrvati u centru skandala na Eurobasketu: Bogdanović namjerno promašio slobodno bacanje?
U finišu meča Hrvatske i Ukrajine dogodili su se krajnje sumnjivi i skandalizni, momenti jer je objema ekipama bilo značajno da ne budu četvrte.
08.09.2022. u 19:20
get url
text

U centru skandala je Hrvatska, kojoj je bilo veoma značajno da dobije meč razlikom između jednog i osam poena, a Ukrajini da ne izgubi sa preko 18. Ukrajinci bi porazom od preko 18 razlike bili četvrti u grupi i završili bi vjerovatno u duelu sa Srbijom (tek treba da ovjeri prvo mjesto i to tako što će dobiti Poljake), piše SportKlub.

Hrvati su sa druge strane imali svoju kalkulaciju. Oni su želeli trijumf između jedan i osam razlike kako bi bili treći, a nikako nisu željeli da budu drugi. Hrvatska sa druge pozicije ide u polovinu kostura u kojoj je Srbija, a procjena je da im je lakše u nokaut fazi da budu treći i da idu u dio žrijeba gdje su potencijalni rivali u četvrtfinalu Španija ili Litvanija.

U finišu duela Bogdanović nije htio da šutira za tri poena da poveća na osam razlike, umjesto toga je išao na prodor pogodio je uz faul. Uz pogled ka klupi i klimanje glavom je shvatio da treba da promaši penal i tada je bilo sedam razlike, navodi SportKlub.

Hrvati su iza toga prelako dozvolili koš Ukrajincima za pet razlike i tako je duel završen 90:85. Ukrajina je druga, a Hrvatska treća.

Da je Hrvatska kalkulisala potvrdio je i trener Aleksandar Petrović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.