open-navfaktor-logo
search
EURO 2020
Hrvati se iskupili za loše partije u prva dva kola, Engleska "minimalna" protiv Češke
Za loše nastupe u prva dva kola fudbalska reprezentacija Hrvatske iskupila se u meču posljednjeg kola grupne faze u kojoj je s 3:1 savladala Škotsku, i to u Glasgowu.
22.06.2021. u 22:52
get url
text

Ova pobjeda Vatrenima je donijela drugu poziciju u grupi D, dok Engleska nakon minimalne pobjede nad Češkom (1:0) u eliminacionu fazu ide s prvog mjesta u grupi.

Hrvatska je povela u 17. minuti golom Nikole Vlašića, koji se odlično snašao nakon što ga je poslije jednog zračnog duela uposlio Ivan Perišić.

Viceprvaci svijeta su nakon vodećeg gola imali blagu inicijativu, no nisu uspjeli udvostručiti prednost, iako su u trenucima nakon pogotka Vlašića Škoti djelovali dosta slabo.

Ipak, tri minute prije kraja Callum McGregor je zatresao mrežu Dominika Livakovića, što je bio konačan rezultat prvog poluvremena.

Početak drugog dijela obilježile su dvije velike šanse za Hrvatsku. U situaciji jedan na jedan David Marshall nadmudrio je Joška Gvardiola, a i sedam minuta kasnije golman Škotske "skinuo" je zicee Perišiću, no kasnije je signalizirana nedozvoljena pozicija.

Ipak, u 62. minuti kapiten Hrvatske Luka Modrić fantastičnim udarcem je donio prednost svom timu, no u tim trenucima selekciji Zlatka Dalića to je bilo dovoljno samo za treće mjesto u grupi. Ovim golom fudbaler Reala postao je najstariji strijelac Hrvatske na Evropskom prvenstvu (35 godina i 286 dana), a još je i najmlađi strijelac zahvaljujući golu protiv Austrije 2008. Tada je imao 22 godine i 273 dana.

Hrvatsku je na drugo mjesto u grupi pozicinorao pogodak Perišića u 77. minuti nakon asistencije Modrića, što se ispostavilo kao konačan rezultatom.

U drugom susretu grupe D Engleska je s 1:0 savladala Češku s 1:0. Drugu pobjedu Gordi Albionu donio je Raheem Sterling. Krilni napadač Manchester Cityja pogodio je u 12. minuti poslije asistencije Jacka Grealisha.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.