open-navfaktor-logo
search
Komšije nam se smiju
Hrvati o bh. fudbalu: Show u BiH, ovo je najbizarnija liga u Evropi! Huligani "kroje" raspored
Ovog vikenda igraju se utakmice 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu.
05.11.2022. u 12:17
get url
text

Mostarski ljubitelji fudbala trebali su svjedočiti još jednom gradskom derbiju između Veleža i Zrinjskog.

Rođeni su trebali biti domaćini. Ne u Mostaru, nego u - Gabeli. Zbog postavljanja hibridnog travnjaka na Areni Rođeni, Velež je jesenas sve domaće susrete igrao na stadionu GOŠK-a. No, radovi su se otegli u nedogled i Velež će tek na proljeće biti domaćin.

Ovim uvodom kolege iz zagrebačkih Sportskih novosti najavili su priču u elitnom razredu bh. fudbala. Nastavljaju, kako je "čudna priča o postavljanju hibridnih travnjaka u BiH". Sve je pokrenuo Fudbalski savez BiH uz pomoć UEFA-e i saglasnost i učešće lokalnih zajednica.

VEZANI TEKST - Borac dobio teren, ostali na čekanju: Od historijskog projekta do povijesnog debakla

- Radovi su povjereni jednoj grčkoj kompaniji. Rokovi su probijani prvo danima, pa sedmicama, a evo i mjesecima. Kad bi se činilo da je sve pri kraju, javljali su se problemi zbog "neravne podloge", zbog "tankog sloja zemlje" ili zbog kvara na strojevima ili iglama za šivanje zelene podloge (hibrida).

U prvoj fazi postavljanja hibridnih travnjaka izbor je pao na stadion Borca u Banjoj Luci, Slobode i Tuzla Cityja - Tušanj u Tuzli, Koševo u Sarajevu i Veležov stadion u Vrapčićima. Jedino se na svoj stadion prije sedam dana na utakmici protiv Slobode vratio Borac. Bivši predsjednik Borca i sestrić lidera entiteta RS Milorada Dodika, aktualni je predsjednik FSBiH. Bio je izložen velikim kritikama zbog kašnjenja radova, no on najavljuje nastavak moderniziranja stadiona.

U drugoj fazi, već na proljeće na red bi došli stadioni Pecara u Širokom Brijegu, Pod Bijelim brijegom u Mostaru, Police u Trebinju i Mokri dolac u Posušju. Tada će zamjenske stadione morati pronaći Široki Brijeg, Zrinjski, Leotar i Posušje - pišu SN.

Jesenas su zbog više sile "domaće" utakmice igrali Borac u Bosanskom novom, Sloboda u Banovićima, Tuzla City u Srebreniku, Sarajevo u Zenici i Velež u Gabeli. Ni dva nova premijerligaša, Igman iz Konjica i Sloga iz Doboja nemaju odgovarajuće stadione za elitni rang takmičenja, pa Igman domaće susrete igra na stadionu Mladosti u Doboju kod Kaknja, a Sloga na stadionu "Dr. Milan Jelić" u Modriči. Sedam od 12 klubova ne igra na svojim stadionima ni u svojim gradovima!?

Kako je riječ uglavnom o drugoligaškom stadionima, FSBiH odlučio je da domaćini na neutralnim stadionima ne mogu primati gostujuće navijače. I upravo zato nema ovaj vikenda mostarskog derbija. Naime, u Gabeli nije moguće spriječiti pohod navijača Zrinjskog na utakmicu s Veležom. Niko ne može garantovati da neće doći do obračuna navijačkih grupa Red Armyja i Ultrasa.

Neće biti ni sarajevskog derbija koji su trebali igrati Željezničar i Sarajevo. Iako je stadion Bilino polje u Zenici stadion Treće kategorije prema Uefinim standardima (a takvi su u BiH samo još Pecara i Grbavica), a na njemu igra i reprezentacija BiH, zenička policija nije mogla garantovati sigurnost navijačima Sarajeva i Željezničara.

Ovi drugi ne bi ni smjeli doći na utakmicu, ali ko će spriječiti moguće sukobe? Velež i Sarajevo tražili su stoga odgodu za proljeće, kad se bude moglo igrati u Vrapčićima i na Koševu. Uz sigurnosne prilike upotrijebili su i frazu "fudbal se igra za publiku" ili "derbiji bez gledatelja i nisu derbiji". Derbiji na domaćem terenu dobra su i finansijska zakrpa.

I dok je Zrinjskom odgoda zbog nagomilanih utakmica dobro došla, poruke iz Željezničara govore da Plavima s Grbavice nije drago što je derbi odgođen za proljeće. Željezničar ove jeseni igra dobro unatoč finansijskim problemima, dok Sarajevu ne "cvjetaju ruže". Trener Feđa Dudić smijenjen je nakon ispadanja od trećeligaša Čelika iz Kupa BiH, a ko zna ko će Sarajeva voditi na proljeće i kakvu će ekipu imati Sarajevo.

Uostalom, Sarajevo, javna je tajna, najbolje plaća igrače u BiH, a eliminisao ga je Edin Durmiš, momak koji prije podne sjedi u školskoj klupi, a uvečer zabija Sarajlijama, kako guštaju navijači Čelika. Što bi se dogodilo da odgodu utakmica zatraže pred kraj jeseni Sloboda, koja je neočekivano lampaš, Tuzla City ili koji drugi klub teško je kazati.

Još je teže reći koliko je liga regularna ako samo pet klubova od dvanaest igra domaće susrete na svojim stadionima, a preostalih sedam na neutralnom terenu. Kad se tome dodaju "bezbrojne" odgode utakmica klubova koji su igrali pretkola evropskih kupova (Zrinjski, Velež, Tuzla City i Borac) ne trebaju iznenaditi čudni rezultati ove jeseni.

VEZANI TEKST - FSBiH glavni krivac: Da li je fudbalska Premijer liga BiH regularna?

Srećom, na programu su osim susreta ovog vikenda još dva kola. Onda je na redu Svjetsko prvenstvo u Kataru na kojemu reprezentacije BiH neće biti iako je napravila dobar rezultat u Ligi nacija pod vodstvom selektora Ivajla Peteva. No, svoje navijače imat će u BiH i zapadne i istočne komšije. Hrvatska i Srbija će na svjetsku smotru. BiH je bila samo jednom, 2014. u Brazilu pod vodstvom Safeta Sušića, kojeg mnogi prizivlju i sada, jer Petevu ugovor ističe početkom iduće godine.

- Uprkos dobrim rezultatima i pomlađivanju reprezentacije omražen je u široj javnosti, baš kao i predsjednik Saveza Vico Zeljković pod čijim je vodstvom počelo liječenje rak - rane tamošnjeg fudbala, zastarjele infrastrukture, te najavio uvođenje VAR-a.

Zašto je to tako razumiju samo ljudi koji žive i tri desetljeća poslije rata u nacionalno podijeljenoj zemlji i u kojoj se ni fudbal ne može izdići iz političkih gibanja ili bolje reći s evropskog dna - zaključeno je u tekstu Sportskih novosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.