Sud BiH, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje donio je presudu kojom je Milosav Vesković (41), član grupe Darka Eleza, osuđenoj u predmetu "Lutka", proglašen krivim za organizovani kriminal u vezi sa razbojništvom, te osuđen na osam godina zatvora.

Vesković je proglašen krivim za učešće u pljačkama transporta Pavlović banke u augustu 2005. na putu između Sokoca i Han Pijeska na planini Romaniji, kada je odnoseno oko 1,8 miliona KM, te pokušaj pljačke vozila Nove banke sa 2,2 miliona maraka u novembru 2005. u naselju Lukavica.

U izrečenu kaznu zatvora Veskoviću se uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od 18. maja prošle godine kada je iz Hrvatske izručen Bosni i Hercegovini.

Vesković je ranije, podsjećamo, izdvojen iz predmeta "Lutka" jer je više godina bio nedostupan bh. organima gonjenja.

Ovoj grupi se sudilo zbog više ubistava, razbojništava, pranja novca, pokušaja ubistva i drugih djela počinjenih od 2005. godine. Predmet u odnosu na njega i još neke pripadnike grupe razdvojen je ranije u odnosu na proces koji se u Sudu BiH vodio protiv Bojana Cvijana i još 12 osoba, koje su pravomoćno osuđene na skoro 100 godina zatvora.

Vesković je uhapšen u Hrvatskoj, zajedno sa trojicom državljana Srbije i dvojicom iz BiH, a osuđeni su da planirali napad na vozilo za prijevoz novca. Za njim je potjernicu tada raspisala i Bosna i Hercegovina, ali i Austrija zbog sumnje da je da je kao član bande "Pink Panther", prije 12 godina u tri pljačke ukrao satove i nakit u vrijednosti od 1,5 miliona eura.

Prošle godine je dobrovoljno pristao na izručenje BiH.

On je rodom iz Kolašina u Crnoj Gori, a u Srbiji je 2008. bio osuđen, i to pred Specijalnim sudom, zbog brojnih pljački benzinskih pumpi. Tada su osuđena i njegova braća Mile i Jovan, kao i još peterica muškaraca.

Vesković i njegova grupa dovodili su se u vezu sa jednom od najpoznatih pljački u Srbiji, kada je na Badnje veče 2004. godine grupa lopova upala u ekspozituru jedne banke u Zemunu uz povike: "Hristos se rodi, ovo je pljačka" i ukrali čak 150.000 eura.

Presudom se Vesković obavezuje da solidarno, zajedno sa osuđenim Anesom Kurbegovićem i Mladenom Mićićem, platiti oštećenoj Pavlović Internacional banci iznos od 1.789.539,67 KM na
ime naknade štete nastale izvršenjem krivičnog djela, sa zakonskom zateznom kamatom počevši od 2. juna 2016. godine.