open-navfaktor-logo
search
Svjedoci
Hrabri vitezovi sa Žuči održali čas historije
Svi prisutni su poslali jaku poruku mira i suživota
08.11.2019. u 13:46
get url
text

Udruženje Mapa kulture u saradnji sa Udruženjem Druge viteške je u prostorijama Memorijalnog centra Žuč organizovalo čas historije na kojem je prisustvovalo 20 osoba. Svi prisutni su poslali jaku poruku mira i suživota.

-Svi znamo da je zakon prirode takav da jedni naraštaji odlaze, a drugi dolazi, ali historija koju su pisali ti naraštaji prije nas i historija koju su poklonili gradu Sarajevu ostaje - rekao je predsjednik Udruženja Mapa kulture.

Sarajevska historija nije pisana na mitovima i legendama ona je živa u svakoj pori ovog grada. Živi na svakom koraku jer je i krvi prolivena na svakom koraku. Bile su samo neke od poruka koje su sa časa poslana. Svjedoci historije pisane krvlju i borcima hrabrog srca Šatrović i Bublin su ispričali prisutnima kako su se životi jednih od najhrabrijih gasili. Duboki emotivni govori su posebno došli do izražaja na priči o pogiblji rahmetli Safeta Isovića čiji saborci nisu mogli ispričati bez emocija priču znajući da su na času prisutna djeca Tigra sa Žuča. Sin Tigra sa Žuči je na kraju predavanja se odlučio zahvaliti organizatoru na ideji da se sačuva sjećanje na njegovog oca i sve koji su se borili za slobodno Sarajevo.

-Osmog juna 1992. godine branioci i oslobodioci Sarajeva, u žestokoj bici na brdu Žuč koje se nalazi potpuno iznad Sarajeva, oslobodili vrhove Orlić, Volujku i Krstacu kao i naselja Smiljevići i Zabrđe. Nakon ovih kota naširem lokalitetu Žuči oslobođene su Kota 850, Vis i Golobrdo sa kojih su agresori bjesomučno ubijali građane Sarajeva i držali ih u opsadi. Pobjede Armije Republike BiH na lokalitetu Žuči spadaju u jednu od najsjajnihih pobjeda nadagresorima i teroristima u proteklom ratu.Također, Žuč je bilo mjesto na kojem agresor nije mogao da prihvati da je poražen te ga je stalno zasipao artiljerijom bacajući na branioce Sarajeva, nekada, i preko hiljadu granata dnevno na uži lokalitet Žuči – prisutnima su pričali učesnici Šatrović i Bublin.

Jedna od prisutnih Anisa Abazović je rekla: "Ja sam oduševljena mjestom. Čestitam organizatorima na izboru predavača od kojih smo mnogo toga mogli čuti i naučiti." Prisutni su još jednom potvrdili da živimo u gradu muzeju čija ratna priča je nezamisliva za sve koji je nisu osjetili. Nevjerovatno je da je Sarajevo od europskog grada koji je bio domaćin olimpijade, gdje se živjelo zajedno postao grad gdje komšija na komšiju diže ruku i sve ostalo bješe hronika koju je teško napisati, a gotovo nemoguće je zamisliti život i preživljavanje u tako opkoljenom Sarajevu, u tom nadaleko poznatom sarajevskom vaternom obruču.

-Časom historije želimo da njegujemo sjećanje na heroje i mjesta na kojima su časni borci, ali i nevine žrtve gubile živote - rekao je jedan od osnivača Udruženja Mapa kutlure i učesnik Sejad Bečić, saopćilo je Udruženje Mapa kulture.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.