open-navfaktor-logo
search
Snimila izjavu unaprijed
Hrabra ruska urednica uhapšena, ne zna se gdje je
Marina Ovsjanikova koja je prekinula glavnu informativnu emisiju ruskog Prvog kanala sa transparentom kojim je pozvala gledaoce da "ne vjeruju propagandi" i "zaustave rat u Ukrajini", uhapšena je nakon ovog čina i deset sati kasnije advokati još ne mogu da je pronađu. Ona je svoj postupak prethodno obrazložila na video snimku koji je objavila na društvenim mrežama.
15.03.2022. u 13:33
get url
text

Ovsjanikova je novinarka ruske državne televizije. Obrazlažući gest ona je na primjeru svoje porodice objasnila da Rusi i Ukrajinci nisu bili neprijatelji i pozvala građane Rusije da prisustvuju antiratnim protestima uprkos pokušaju njihovih gušenja.

Naime, njen otac je porijeklom Ukrajinac, a majka Ruskinja.

- Ovo što se dešava u Ukrajini je zločin, i Rusija je agresor. Odgovornost za ovu agresiju leži na ramenima jedne osobe. Ta osoba je Vladimir Putin. Moj otac je Ukrajinac, moja majka je Ruskinja, i oni nikada nisu bili neprijatelji. Ogrlica oko mog vrata je simobol koji govori da Rusija mora pod hitno da obustavi bratoubilački rat dok se naši bratski narodi mogu pomiriti - navela je Ovsjanikova u videu.

 

Ona je govorila i o svom poslu na državnoj televiziji, za koji je rekla da je vršila propagandu za Kremlj.

- Na nesreću, posljednjih godina sam radila za Prvi kanal, radeći na propagandi Kremlja, i duboko me je sramota zbog toga. Stidim se je što sam dozvolila da se emituju laži na televiziji. Sramota me je što sam bila dio "zombiranja" ruskog naroda. Bili smo tihi 2014. godine kada je sve počelo. Nismo izašli na proteste kada je Kremlj otrovao Navaljnog. Jednostavno smo gledali taj antičovječanski režim - podvukla je.

VEZANI TEKST - Urednica ruskog državnog kanala upala u program: Ne vjerujte propagandi, zaustavite rat

Kako naglašava, sada cijeli svijet nas je odgurnuo od sebe.

- I narednih deset generacija naših pokoljenja neće se oprati od sramote ovog bratoubilačkog rata. Mi smo Rusi: misleći, inteligentni. Samo je na našoj psihičkoj snazi da zaustavimo ovo ludilo momentalno. Izađite na protest. Ne plašite se ničega. Ne mogu sve da nas zatvore - kazala je novinarka, koja je nakon upada u TV program uhapšena.

Deset sati kasnije, vijesti o Marini Ovsjanikovoj nema, a advokati nezavisne protestne nadzorne grupe OVD-Info nisu mogli da je lociraju nakon napšenja.

Agencija TASS navela je sinoć da bi Ovsjanikovoj sada moglo da se sudi po zakonu koji je ruski parlament usvojio 4. marta, a prema kojem se "istupi u javnosti koji su usmjereni ka diskreditovanju ruske vojske, kao i širenje lažnih informacija o aktivnostima oružanih snaga Ruske Federacije" kažnjavaju sa pet do 15 godina zatvora, prenosi Euronews.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.