open-navfaktor-logo
search
Uzori
Hrabra nastavnica Yacoobi uzor je mladih u Afganistanu i šire
Poznata po hrabrosti i borbi za obrazovanje djevojaka u Afganistanu i u periodu kada je talibanski pokret to zabranjivao, Yacoobi je za AA kazala da su mladi ključ mira u toj zemlji
07.10.2018. u 15:34
get url
text

Nastavnica Sakena Yacoobi uzor je hiljadama mališana u Afganistanu jer ih uči da ne odustaju od svojih ciljeva u životu i uprkos sukobima i krizama sa kojima su suočeni, javlja Anadolu Agency (AA).

Poznata po hrabrosti i borni za obrazovanje djevojaka u Afganistanu i u periodu kada je talibanski pokret to zabranjivao, Yacoobi je dobila nagradu Nastavnik godine koju dodjeljuje Građanska inicijativa TRT World.

Ona je osnivačica i izvršna direktorica Afganistanskog instituta za učenje (AIL), nevladine organizacije koja godišnje pruža usluge za oko 350.000 ljudi.

-Moja motivacija su osmijesi na dječjim licima i to mi daje snagu. Srž mog programa je obrazovanje jer sam uvjerena da ono daje snagu ženama, daje im status i proširuje njihove vidike - kazala je za AA Yacoobi.

Ona je također istakla da dobro obrazovanje omogućava djeci da budu dobri građani i lideri u budućnosti Afganistana koji je godinama zanemarivao tu oblast i stekao veliku neobrazovanu populaciju.

Tokom talibanske vlasti devedesetih godina prošlog vijeka u Afganistanu je bilo zabranjeno obrazovanje djevojaka, a Yacoobi je osnovala tajne škole u kojima je ih je obrazovala.

Prethodno se odrekla lagodnog života i posla u Sjedinjenim Američkim Državama u kojima je pohađala postdiplomski studij iz oblasti javnog zdravstva, a u kojima je dobila status izbjeglice nakon ruske invazije u Afganistanu.

Često nazivana “majkom obrazovanja“, Yacoobi je i prije tri godine dobila nagradu za učitelja godine od katarske fondacije WISE. Bila je nominirana i za Nobelovu nagradu za mir.

Prisjećajući se jednog napada talibanskih militanata na njenu školu, Yacoobi je kazala da im je tom prilikom postavila pitanje zar islam kao religija ne propagira obrazovanje.

-Svjesna sam da rizikujem da budem ubijena zbog posla kojeg radim, ali to je moja vjera i uvjerenje da me Bog čuva - kazala je Yacoobi.

Ona je kazala da već osjeća starost na vratima nakon 27-godišnje misije, ali da joj snagu daju mladi kojima je ulila nadu u bolje sutra, nasuprot ratu i sukobima koji traju.

-Konstantno radim na tome da mlade učim da budu strpljivi i da marljivo rade na izgradnji mira u zemlji jer rat ne može biti dugoročno rješenje. Mladi su ključ mira u Afganistanu - poručila je Yacoobi.

Naglasivši da je sigurnost glavni problem i izazvo u Afganistanu, Yacoobi je kazlaa kako da je veliki problem i to što u mnogim regijama i dalje ne postoje škole.

-Moja poruka mladim muškarcima i ženama je da budu jaki nasuprot svim izazovima. Ne odustajte, radite marljivo, budite iskreni i cijenite svoju kulturu, religiju i državu - poručila je Yacoobi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.