Kako je saopćeno na sajtu Vlade Kosova, povodom nastavka dijaloga olakšanog uz posredovanje EU između Prištine i Beograda, premijer Hoti i predsjednik Vučić "potvrdili su visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Josepu Borrellu, da daju visok prioritet integracijana u EU i nastavku rada na dijalogu Priština-Beograd koji vodi EU, što je ključni element na njihovom putu ka EU".

Također, dva lidera su se obavezala da će udvostručiti napore na osiguravanju daljeg usaglašavanja s EU u skladu sa svojim obavezama.

- S tim u vezi, posljednji dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, nadovezujući se na prethodne obaveze u vezi s dijalogom koje su preuzele obje strane, mogu dati koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa - piše u zajedničkoj izjavi.

Kosovska delegacija predvođena premijerom Avdulahom Hotijem i srbijanska delegacija predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem potpisali su 4. septembra u Beloj kući u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.