Zbog velikog priliva bosanskohercegovačkih građana iz inostranstva, Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona prisiljen je tražiti nove smještajne kapacitete pa će od sutra karantin za te osobe postati i Hotel "Zenica".

- Hotel „Zenica“ ima 84 sobe i kompletan će biti namjenjen za karantin. Sutra će biti spreman da prima naše građane, ali mi tokom dana moramo naći još neki objekat uz magistarlni put M-17, za one koji dođu tokom dana - izjavio je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić.

Već smo osigurali "Čardak" u općini Usora, koji ima osam soba, zatim motel Bistrica (16), Konak (11) i Sjaj (10) u Maglaju, ali to nije dovoljno, ističe Huseinagić, i dodaje da svaka osoba koja bude upućena u karantin mora imati zasebnu sobu, kupatilo i WC.  

Studentski centar Zenica već je opredijeljen za zdravstveno osoblje Kantonalne bolnice u Zenici (KBZ), ali, napominje Huseinagić, nije prikladan za karantin jer ne može hranu obezbijediti.

Sobe Đačkog doma u Zenici su velike, a nemaju ni zasebno kupatilo i WC pa i taj objekat otpada za karantin.

Đački bi dom, napominje Husejnagić, eventualno mogao biti izolatorij za osobe pozitivne na koronavirus, ali za sada ima dovoljno mjesta u izolatoriju depadansa KBZ-a.