open-navfaktor-logo
search
Brojni eksponati
Hotel pretvoren u muzej posjetitelje vodi na putovanje kroz vrijeme
U Denizliju u Pamukkaleu, jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija u Turskoj, hotel je pretvoren u muzej koji posjetitelje oduševljava izloženim eksponatima.
27.03.2022. u 11:52
get url
text

Za preuređenje zaslužan je turistički stručnjak Ahmet Urkay (84). Rođen je u mjestu Nikfer u okrugu Tavas u Denizliju, a turizmom se počeo baviti u Marmarisu u Mugli. Ranije se bavio trgovinom i tkanjem ćilima.

Urkayju je hobi bio prikupljanje antikviteta. Tokom života je kupio mnoge predmete, uključujući artefakte.

Urkay, koji je otvorio svoj prvi muzej u Marmarisu osnivanjem zaklade 2005. godine, zabrinut je da će velika vlažnost zraka nanijeti štetu eksponatima. Zbog toga je muzej premjestio u mjesto Karahayit u Pamukkaleu.

Muzej se nalazi na tri sprata zgrade nekadašnjeg hotela. U sklopu muzeja je otvoreni izložbeni prostor, osam salona i četiri skladišta. Izloženo je oko 4.000 eksponata.

Među eksponatima ima i onih koji su stari i oko 113 miliona godina, uključujući staklene i brončane artefakte iz helenističkog, rimskog i bizantskog razdoblja. Među njima je i riznica iz Osmanskog perioda koja je ostala nakon druge opsade Beča.

Vodeći svoje posjetitelje na putovanje kroz različita vremenska razdoblja, u muzeju su također izložene stare kamere, kovanice, pločice, bakar, puške, gramofoni, rukopisi Kur'ana, nakit...

Direktorica muzeja i stručnjakinja za historiju umjetnosti Yasemin Bayindir rekla je da je vlasnik Ahmet Urkay eksponate sakupljao od svoje 13. godine. Naglasila je da iako Urkay ima 84 godine, njegov interes za kolekcije i muzeologiju i dalje traje.

Bayindir je istakla da muzej privlači posjetitelje s različitim interesima. Među posjetiteljima su i oni kojima eksponati služe za naučna istraživanja.

- Vaše putovanje u muzeju traje 45 minuta ako idete brzo. Ako krenete u obilazak artefakata, ovdje možete provesti četiri, pet sati - rekla je Bayindir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.