Horor u 30 kvadrata: "Stan je neopisivo smrdio, izmet i urin posvuda..."

objavljeno: 06.02.2018. u 19:41

Volonterke udruženja "Ruka Šapi" iz Pule u garsonijeri od jedva 30 m2 pronašle su 35 mačaka. Kad su otvorile vrata, dočekao ih je horor.

Volonterke iz udruženja su prije nekoliko dana prema dojavi došle u stan gospođe koja se "brinula" za 35 mačaka.

- Kada smo otvorile vrata stana dočekale su nas plahe, mršave, pune buha i šuge, mačke koje nikada nisu ugledale svjetlost dana. Ima ih velikih i malih, zdravih i bolesnih, a bile su bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom. Neke su skotne i u teškom stanju, ali na sreću nismo pronašle u stanu niti jednu lešinu, čega sam se bojala - kazala je Sanja Čubrilo, vlonterka pulske udruge.

Dodaje da su prevezli 17 mačaka u transporterima. Ostale mačke će prevesti kada se oslobode transporteri jer su se neke srodne udruge javile da će prihvatiti dio mačaka kada se malo oporave. Stan u kojem su živjele mačke bio je pun izmeta i urina, a nekim mačkama je posipadala i dlaka. Smrad je bio kako kažu neopisiv, piše 24sata.hr.

- Mace su preplašene i nisu navikle na druge ljude. Cijeli život viđale su samo svoju vlasnicu. Zato ih je bilo teško i uhvatiti. I sama vlasnica nije mogla više živjeti tako, pa je nekoliko dana prije nego što smo došli otišla iz stana zbog teških uvjeta u njemu - rekla nam je volonterka.

Spašene mačke su trenutno smještene u prostorijama udruženja, a čeka ih oporavak nakon čega će uslijediti udomljavanje. Niti jedna mačka nije bila sterilizirana, a skotnost je za sada potvrđena kod tri mačke. Kakvi su uvjeti u stanu bili svjedoči činjenica da su nagurane mačke u stanu kopale rupe po zidu i podovima. U te rupe koje su iskopale, skrivale su se ali i kotile mlade.

- Horor je preblaga riječ za ovo. Stanari zgrade tvrde da su i ranije sve prijavljivali nadležnim institucijama, ali kažu da niko nije reagirao na to - tvrdi volonterka.