open-navfaktor-logo
search
Primio islam
Holandski političar Doorn: Dosta je više, konačno je došlo vrijeme da se muslimani probude
Bivši član holandske krajnje desničarske Stranke slobode Arnoud Van Doorn, koji je primio islam i napustio tu stranku, reagovao je na napade iz Francuske na islam i muslimane. On je poručio kako je "dosta više" i kako je konačno došlo vrijeme da se muslimani probude.
27.10.2020. u 13:24
get url
text

Doorn, čelnik stranke Ujedinjenje, dotakao se posljednjih napada Macronove administracije na muslimane, kao i napada na muslimanske vjerske objekte. Navodeći da aktuelni napadi na muslimane u Francuskoj nisu nešto što se ranije nije vidjelo, Doorn upozorava kako su oni ipak alarmantni.

- Borba protiv ekstremizma je samo izgovor. Ono što se dešava ne odnosi se na "ekstremizam", već na islam. Za Macrona je ovo možda i izborni materijal, ali to je evropska agenda koja je posebno usmjerena na uspostavljanje "modernog", "liberalnog" ili "zapadnog" razumijevanja islama. Cilj ovakvog razumijevanja islama je potpuno asimilirati muslimane i uništiti islamski identitet - navodi Doorn.

Istakao je kako je Francuska, zajedno s Holandijom, Danskom i Mađarskom, zemlja koja predvodi klevetanje muslimana u Evropi.

- Stav Francuske nije iznimka po ovom pitanju. Francuska je uklonila masku "slobode" i "jednakosti" otpuštanjem imama, zatvaranjem džamija i stavljanjem muslimanskih škola pod direktni nadzor države. Iz tog razloga, čini se da je Francuska poligon za ispitivanje europskih antimuslimanskih političkih planova. Otvorena podrška premijera Ruttea (premijer Holandije Mark Rutte) Macronovim antimuslimanskim izjavama to dokazuje. Holandija se nalazi u top 3 antiislamskih zemalja - poručio je Doorn.

Dalje, navodi kako zemlje islamskog svijeta moraju poduzeti vrlo ozbiljne korake.

- Nastavite bojkotovati francuske proizvode i ne popustite francuskom diplomatskom pritisku. Ako je potrebno, opozovite ambasadore. Pokažite da su muslimani ovog puta ozbiljni. Dosta je bilo - poručio je Doorn.

Podvlači kako je "vrijeme da se muslimani konačno probude".

- Moramo biti svjesni da u našoj zajednici ima mnogo ljudi koji direktno ili indirektno služe vladinom programu zbog novca ili statusa. Da bismo se borili protiv potkopavanja prava muslimana i zaštitili islamski identitet, moramo se ujediniti i uspostaviti kolektive koji djeluju u područjima kao što su pravo, mediji, politika i obrazovanje - zaključio je Doorn.

Nakon što je 16. oktobra u Francuskoj ubijen prosvjetni radnik koji je na časovima učenicima pokazao karikature koje su ismijavale poslanika Muhameda, a. s., Macron je iznio niz stavova čija su meta uglavnom bili islam i muslimani. Ove riječi i karikature s uvredama poslanika Muhameda, a. s., istaknute na pojedinim objektima, izazvale su niz reakcija i protesta u islamskom svijetu.

U mnogim zemljama, među kojima su Katar, Kuvajt, Alžir, Sudan, Palestina i Maroko, počeli su bojkoti francuskih proizvoda. Pored toga, podsjetivši da je u Francuskoj prisutan bojkot turskih prozivoda, predsjednik Turske Erdogan turski narod je pozvao na bojkot francuskih proizvoda.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.