open-navfaktor-logo
search
"Pao" u Dubaiju
Holandski mediji o Gačaninu: Šef bande "Tito i Dino" decenijama u poslu s drogom, spada u top 50 svjetskih igrača
Edin Gačanin (1982), državljanin BiH i Holandije, kojeg zovu i "kralj kokaina", ali i "balkanski Eskobar", "pao" je u Dubaiju, u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji u sklopu koje je uhapšeno ukupno 49 osoba označenih kao "visoke mete" koje su činile superkartel, a koji je kontrolisao oko trećine trgovine kokainom u Evropi.
28.11.2022. u 16:57
get url
text

Osim Gačanina, u Dubaiju je, po zahtjevu holandskog Državnog tužilaštva, uhapšen i Zouhair B. (37).

Kako je saopćila holanska policija, holandsko Tužilaštvo je sarađivalo sa istražnim službama iz Španije, Francuske, Belgije, SAD-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata, između ostalih.

Uhapšeni muškarci, prema pisanju holandskih medija, imaju popriličan kriminalni dosje, navodi se u sažetku koji je sačinilo pravosuđe. Oni pripadaju mreži koja je bila zadužena za "veliki" uvoz droge, od čega su istražne službe presrele oko 30 tona.

VEZANI TEKST - Akcija protiv superkartela: U Dubaiju "pao" Edin Gačanin Tito?

"Prvi čovjek je 40-godišnji Holandski Bosanac Edin G. Čovjek koji je decenijama aktivan u svijetu droge i šef je bande Tito i Dino. Istraživanje sa ovog sajta ranije je pokazalo da američka istražna služba DEA Edina G. smatra jednim od pedeset najvećih trgovaca drogom u svijetu. Prema Amerikancima, Edin G., koji je odrastao u Bredi, bio je dio evropskog superkartela koji je djelovao iz Dubaija. Navodi se da je sarađivao sa, između ostalih, Ridouanom Tagijem i vođama iz italijanskog i irskog podzemlja. Ovaj 'superkartel' istražne službe smatraju odgovornim za trećinu evropske trgovine kokainom", navodi gelderlander.nl.

U tekstu dodaju da holandsko državno Tužilaštvo Edina Gačanina tereti za vodeću ulogu u uvozu, između ostalog, 1.800 kilograma kokaina preko luke Hamburg 2020. godine, kao i da je moguće da je organizirao i platio uvoz skoro 750 kilograma kokaina preko Južne Afrike u Roterdam. Osim toga, navodi se da je dovezao 8.000 kilograma sirovine za amfetamin preko luke Antwerpen.

Traži ga Interpol

Drugi osumnjičeni, 37-godišnji državljanin Holandije i Maroka Zouhair B. uhapšen je prije dvije sedmice, 16. novembra, u Dubaiju i tamo se još nalazi u pritvoru. U Roterdamu se goni zbog uvoza hiljada kilograma kokaina preko luke Roterdam i Antverpen, učešća u kriminalnoj organizaciji, pranja velikog novca, službene korupcije i posjedovanja vatrenog oružja.

On je do 2018. godine bio direktor kompanije za upravljanje u Rotterdamu. Njegovo ime pojavljuje se, između ostalog, u istrazi o drogi u kojoj je u luci Roterdam presretnuto 1.329 kilograma kokaina. Droga, ulične vrijednosti od 99 miliona eura, bila je sakrivena u pošiljci brazilske kafe u zrnu. Navodi se da je B. imao koordinirajuću ulogu i da ga Interpol traži od aprila 2022. U toj istrazi ranije je uhapšeno još četrnaest osumnjičenih.

49 uhapšenih

Njih dvojica su otkrivena na osnovu šifrovanih poruka iz Sky aplikacije koje je policija "provalila".

U sklopu istrage je uhapšeno ukupno 49 osoba u Holandiji, Španiji, Francuskoj i Belgiji, uključujući i još četiri osobe u Dubaiju.

Koliko je novca bilo u opticaju govore snimci operacije "Pustinjska svjetlost", a na kojima se vide deseci skupocjenih automobila u garaži, ali i luksuzne kuće sa bazenima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.