open-navfaktor-logo
search
Krizna vremena
Holandska legenda odluke UEFA-e usporedila s ponašanjem Donalda Trumpa
Krizu koju je izazvala pandemija koronavirusa itekako će osjetiti i već osjećaju brojni sportski klubovi.
02.04.2020. u 15:29
get url
text

Brojni timovi bili su primorani srezati plaće svojim fudbalerima i klupskoj administraciji, a bilo je i onih koji su proglasili bankrot.

Sportski direktor Ajaxa i legenda ovog kluba Marc Overmars, koji se na ovoj poziciji nalazi od 2012. godine, usporedio je UEFA-u i nacionalni savez svoje zemlje s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom.

Razlog za to je ponašanje Evropske fudbalske federacije i nacionalnih saveza u vrijeme krize koju je prouzrokovao koronavirus.

- Trenutno UEFA-u i Fudbalski savez Holandije (KNVB) mogu usporediti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Prije sedam dana kazao je kako je "privreda je važnija od koronavirusa" - kazao je Overmars za Telegraaf, a zatim oštro poručio:

- Halo! Stotine ljudi umiru od posljedica koronavirusa u Holandiji.

Odredbom holandskih vlasti fudbal se u ovoj zemlji neće igrati do 1. juna. Ipak, totalnog prekida sezone neće biti nakon što je UEFA nacionalnim savezima dala mogućnost da sezone nastave i poslije 30. juna.

- Nadao sam se da će FS Holandije donijeti jednoglasnu odluku, a umjesto to oni se kriju iza UEFA-e - kazao je bivši fudbaler koji je dres Ajaxa nosio 190 puta, dok je za reprezentaciju Holandije upisao 86 nastupa.

Overmars je Trumpa usporedio s UEFA-om i FS Holandije zbog činjenice da se američki predsjednik na početku pandemije koronavirusa ponašao prilično ležerno kako bi zaštitio privredu, a rezultat svega je ekspresno širenje virusa COVID-19 na tlu Sjedinjenih Američki Država.

Amerika je ekspresno pretekla Italiju na prvom mjestu prema broju zaraženih, a prema posljednjim informacijama u SAD-u ih je preko 215 hiljada. Više od pet hiljada osoba umrlo je od posljedica koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.