Iz aviokompanije KLM navedeno je da ugovor o radu 1.500 uposlenika neće biti obnovljen, 2.000 će sporazumno biti otpušteno, a bit će raskinut i ugovor o radu s 1.500 uposlenika koji rade u različitim odjelima ove holandske kompanije.


- KLM će trebati dugo vremena da se oporavi i bit će puno neizvjesnosti - navedeno je u saopćenju.

Istakli su da bi se otpuštanja po potrebi mogla povećati. Vlada Holandije ranije je obećala da će osigurati paket pomoći od 3,4 milijarde eura za holandsku aviokompaniju KLM. Wopke Hoekstra, ministar finansija, izjavio je krajem juna da će milijarda eura pomoći biti u vidu kredita, a ostatak se odnosi na bankarsku garanciju.

Vlada u zamjenu za paket pomoći od aviokompanije traži da smanji troškove za 15 posto, poveća ulaganja u održive resurse i smanji noćne letove na aerodromu "Schiphol" u blizini glavnog grada Amsterdama.

U maju 2004. godine KLM se spojio s Air Franceom pri čemu je formirana grupacija Air France-KLM čije sjedište je na aerodromu "Charles de Gaulle" u Parizu. Oba prijevoznika su nastavila poslovati pod svojim starim nazivima kao podružnice novonastale grupacije.

Aviokompanija KLM je zbog pandemije koronavirusa morala 90 posto svojih aviona prizemljiti i zadržati u hangaru. Procjenjuje se da je pandemija aviokompanijama u svijetu nanijela štetu od oko 84 milijarde dolara.