U pismu holanskom ministru zdravstvene zaštite Martinu van Rijnu, predstavnici NOO-a i NSF-a (jedinstvena udruženje sa 90 sportskih organizacija koje predstavljaju oko 2.700 sportskih klubova) pozvali su na hitne mjere kako bi sportski savezi i klubovi mogli nastaviti izvršavati svoju važnu društvenu ulogu u periodu nakon pandemije koronavirusa.

- Holandija ima jedinstvenu mrežu sportskih i sa sportom povezanih udruga, u kojima je određeni broj profesionalaca i mnoštvo volontera. Riječ je o oko 25.000 udruga koje su pod velikim opterećenjem uslijed izostanka prihoda u ovom kriznom periodu, ali i s obvezom podmirenja visokih fiksnih troškova, poput najamnina za svoje prostorije - pohvalila je predsjednice Olimpijskom komiteta Holandije Anneke van Zanen-Nieberg potez vlada svoje zemlje.

Uprkos velikim izdvajanjima Vlade, generalni sekretar Olimijskog komiteta Holandije Gerard Dielessend ustvrdio je kako svi problemi nisu riješeni i kako s drugim nivoima vlasti treba nastaviti razgovarati o podršci ostalim sportskim udruženjima i grupama, među kojima je i određeni broj vrhunskih sportista, koji su pogođeni posljedicama pandemije virusa COVID-19.