Hoće li rukometni Zmajevi zaigrati na Mediteranskim igrama?

objavljeno: 05.03.2018. u 14:35

Rukometni savez Bosne i Hercegovine iščekuje odluku Evropske rukometne federacije na žalbu koju je uputio naš krovni savez zbog utakmice BiH - Švicarska koju je EHF službenim rezultatom 10:0 registrovao u korist Švicaraca.

S obzirom da je teško očekivati da će EHF promijeniti prvobitnu odluku, jasno je da je "mrka kapa" kada je riječ o nastupu u baražu za Svjetsko prvenstvo, gdje smo trebali igrati protiv Norveške, nakon što smo Švicarce u dva navrata pošetno pobijedili na terenu.

Zbog famoznog "slučaja Nuić" mnogo toga je na "stand by-ju" u RSBiH, a još nije poznato da li će rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovati na Mediteranskim igrama kojima je ovoga ljeta domaćin španska Tarragona.

- Očekujemo odluku iz EHF-a po pitanju naše žalbe u "slučaju Nuić". Tek tada ćemo razmišljati o Mediteranskim igrama. Mislim da do njihovog početka ima još dosta vremena - kazao je direktor reprezentacije BiH Gordan Muzurović za Faktor.

Najbolji bh. rukometaši na Mediteranskim igrama nastupali su i u godinama dok je naša domovina bila pod agresijom. Ipak, mnogo neriješenih pitanja u našem rukometu koja se u posljednjih deset mjeseci nisu pomjerila s mrtve tačke, a ovo je samo jedno u nizu na koje nema tačnog i preciznog odgovora.

- Deset mjeseci se ništa nije pomjerilo ili promijenilo. Situacija oko tog ID broja i dalje je ista, a niko ne pita šta je s našim operativnim mogućnostima. Niko ne pita kako smo to egzistirali u proteklih osam mjeseci, a reći ću vam da reprezentacije nisu naprave marku duga. Naravno izuzetak su ranija dugovanja koja su stvorena u ranijem periodu, koja premašuju tri miliona KM - rekao je Muzurović, te ponovo naglasilo da je pametno sačekati sa svim dok ne bude poznata odluka po pitanju žalbe RSBiH u "slučaju Nuić".

U susjednoj Hrvatskoj selektor Lino Červar povukao je već prve poteze. Osvježio je ekipu, ali i stručni štab reprezentacije, i najavio jasne ciljeve za naredni period, među kojima je i učešće na Mediteranskim igrama.

- Lako je Lini s godišnjim budžetom od sedam miliona eura, dok se mi mučimo s dugovima iz prošlosti i brojnim drugim problemima - istakao je Muzurović na kraju.