open-navfaktor-logo
search
Turska
Hodalicom pomogli paraliziranoj lisici da se ponovo kreće
Zaljubljenici u životinje u Turskoj napravili su hodalicu kojom su pomogli paraliziranoj lisici da se ponovo kreće.
05.12.2020. u 13:55
get url
text

Osoblje Centra za zaštitu i rehabilitaciju divljih životinja Univerziteta Van Yuzuncu Yil (YYU) pronašlo je povrijeđenu lisicu koja nije mogla da se kreće.

Potom su došli na ideju da naprave posebnu hodalicu sa dva točka koju su postavili na stražnji dio tijela lisice i tako joj pomogli da se ponovo može kretati.

Direktor Centra za zaštitu i rehabilitaciju divljih životinja prof. dr. Lokman Aslan kazao je da pomoću hodalice svaki dan izvode lisicu u šetnju, kako bi se kretala.

- Lisica je u naš Centar dovedena nakon saobraćajne nesreće na cesti u jednom od lokalnih sela. Nakon pregleda otkrili smo frakturu u lumbalnim kralješcima. Obavljeni su potrebni tretmani kako bi se poboljšalo njeno stanje, ali nije mogla hodati jer su joj paralizirane stražnje noge. Jedna noga je rastrgana i skraćena. Potom je zaključeno da mora imati pomagalo kako bi se mogla kretati. Onda smo joj ugradili ovu hodalicu i sada u određenim satima može šetati vani - rekao je Aslan.

Istakao je da sve povrijeđene životinje nakon tretmana i liječenja obično ponovo puštaju u prirodu.

- Ipak, ova lisica se neće moći vratiti u prirodu jer je povrijeđena. Ovdje ćemo voditi svu potrebnu brigu o njoj. Obično hodalice koristimo za mačke i pse. Kod divljih životinja pomagala nisu baš poželjna. Ali, ovu lisicu ćemo njegovati na najbolji način sve dok je kod nas - istakao je Aslan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.