open-navfaktor-logo
search
Nastavak sjednice IO
Hoće li Zmajevi danas konačno dobiti novog selektora?
Sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine koja je prekinuta 4. januara bit će nastavljena danas u 14 sati. Na njoj bi se trebao izabrati novi selektor Zmajeva i nasljednik Dušana Bajevića, trebao bi, no pitanje je da li će?
21.01.2021. u 07:43
get url
text

Isto se trebalo desiti upravo na prekinutoj sjednici fudbalske vlade koja je održana na Ilidži prije 17 dana, no izbor je dospio u pat poziciju nakon što je pet bošnjačkih članova IO iz kantonalnih saveza (sjednici nije prisustvovao Elvedin Begić) odlučilo da ne podrži izbor bugarskog stručnjaka Ivayla Peteva, koji je prvi favorit budućeg presjednika FSBiH Vice Zeljkovića.

Bugarina je, kao član Stručne komisije predložio Zvjezdan Misimović, dok je prijedlog Emira Spahića bio Sergej Barbarez, koji je putem društvenih mreža objasnio da nakon obavljenog razgovora više nije imao nikakvog kontakta sa Savezom.

Za neuspjeli izbor Peteva Zeljković je tada optužio Elvedina Begića, kazavši kako je on bio taj koji je "prisilio" Bošnjake da ne podrže izbor bugarskog trenera na mjesto selektora BiH, a da bi bio izabran nasljednik Duška Bajevića, po Statutu, on mora dobiti podršku najmanje 11 članova IO, što detaljno objašnjava Član 38.

- Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i dva glasa iz NSFBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza) - navodi se u Članu 38. Statuta, a koji se odnosi na kvorum za donošenje odluka i stupanje na snagu.

Petev do sada nije imao podršku Bošnjaka, a od ranije je očito da FSRS neće podržati Sergeja Barbareza. Zeljković je nedavno rekao da bi i neko treći mogao na klupu Zmajeva, no hoće li upravo budući predsjednik odustati od forsiranja bugarskog stručnjaka u izboru za novog selektora. Najrealnija, a vjerovatno i najbolja opcija, bila bi da se na današnjoj sjednici Izvršnog odbora FSBiH traži ili pronađe kompromisno rješenje.

Na kraju još jednom vrijedi napomenuti da Izvršni odbor FSBiH, koji će birati selektora, čine: Elvedin Begić, Milorad Sofrenić, Ivan Beus, Muhamed Begagić, Irfan Durić, Mato Jozić, Dragan Kulina, Ivan Perić, Nurdin Peštalić, Muhidin Raščić, Midhet Sarajčić, Dragan Soldo, Zlatko Spasojević, Vico Zeljković i Ranko Vučković.

Fudbalska vlada poprilično je razvukla s procesom izbora novog "šefa" nacionalnog tima, a do prve utakmice u kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine ostalo je još nešto malo više od dva mjeseca. Ipak, pitanje je hoćemo li danas saznati ime stručnjaka koji će na klupi Zmajeva debitovati 24. marta u gostima protiv Finske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.