open-navfaktor-logo
search
Premijer liga BiH
Hoće li Željo povećati šanse Sarajeva za odbranom šampionske titule?
Posljednje od tri gola Premijer lige Bosne i Hercegovine, koliko ih je preostalo do kraja sezone, igra se danas.
16.05.2021. u 09:42
get url
text

Svih šest utakmica, baš kao što je to bio slučaj i prethodnih sezona, igrat će se u isto vrijeme, a početak susreta zakazan je za 17 sati.

Najzanimljiviji meč u 31. kolu PLBiH igrat će se na stadionu Grbavica, gdje će fudbaleri Željezničara dočekati banjalučki Borac.

Loše partije Plavih ovog proljeća učinile su da ovaj susret i neće imati status derbija, makar ne prema plasmanu timova na tabeli. Ovaj susret Želji i nije od velikog rezultatskog značaja, no važan je Borcu, ali i gradskom rivalu Plavih, timovima koji vode žestoku borbu za šampionsku titulu.

Eventualnom pobjedom Željezničar, na čijoj klupi ni danas neće biti Blaža Sliškovića, porasle bi šanse Sarajeva za odbranu šampionskog naslova, koje umanjene poslije kiksa protiv Slobode u prošlom kolu nakon kojeg je bez poslao ostao Vinko Marinović.

Uprkos rezultatskoj krizi i činjenici da u 2021. ne znaju za pobjedu, trener Borca Marko Maksimović svjestan je da njegovu ekipu očekuje težak zadatak.

- Željo je Željo. To je uvijek derbi. Oni nemaju ništa da izgube na toj utakmici osim sportskog morala i tri boda. Mi smo ostvarili svoj primarni cilj, sad smo tu gdje jesmo tri kola prije kraja. Otvorila se mogućnost za titulu, međutim mislim da je ekipa spremna. Imamo sve šampionske obrise i ljudske i igračke. Ako nam bude bilo suđeno nadam se da ćemo usrećiti sebe i sve navijače Borca - rekao Maksimović.

Utakmicu protiv Borca zbog tri akumuliranih žuta kartona propustit će Luka Juričić, a Plave s klupe neće voditi Blaž Slišković zbog porodičnih problema. Zamijenit će ga, baš kao i u duelu protiv Borca, Almir Memić.

– U svakom slučaju, čeka nas jedna interesantna utakmica u koju ulazimo rasterećeni. Nemamo šta izgubiti, ali ni nešto previše dobiti. Sav pritisak je na Borcu, koji se bori za titulu i kojem je potrebna pobjeda. Mi ćemo učiniti sve da im pomrsimo te račune i da osvojimo prva tri boda u ovoj polusezoni. U Mostaru smo pokazali da možemo. Uz jedan optimalan odnos prema obavezama, prema igri povoljan rezultat neće izostati, kazao je Bakir Šerbo, trener u stručnom štabu Željezničara.

Svakako zanimljivo će biti i na ostalim terenima. Sarajevu, kojeg će do kraja sezone voditi Dženan Uščuplić, neophodna je pobjeda u gostima kod Mladosti, kako bi se uopće imala čemu nadati u preostala dva meča.

Interesantno će biti i u Bijeljini gdje se sastaju dva posljednjeplasirana tima PLBiH, Radnik i Olimpik, dok Krupa gostuje kod Zrinjskog, koji je pod imperativom pobjede želi li u Evropu.

Tuzla City će u Banovićima biti domaćin Veležu, timu koji se skoro ne sjeća kada je doživio posljednji poraz, dok Sloboda, koja je u pozitivnoj seriji, na Tušnju dočekuje Široki Brijeg koji takođe ima evropske ambicije.

Premijer liga BiH, 31. kolo:
Nedjelja, 16. maj:
Željezničar – Borac (17 sati, Arena Sport) / Elvis Mujić (Banovići)
Mladost DK – Sarajevo (17, MojaTV) / Antoni Bandić (Grude)
Tuzla City – Velež (17, MojaTV) / Irfan Peljto (Sarajevo)
Radnik – Olimpik (17) / Dragan Petrović (Banja Luka)
Sloboda – Široki Brijeg (17) / Miloš Gigović (Bosanska Gradiška)
Zrinjski – Krupa (17, Arena Sport) / Admir Musić (Sarajevo)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.